REDMOND (reuters) -- Microsoft, het grootste softwareconcern ter wereld, heeft in het afgelopen kwartaal dat in december afliep, een winst van 2,44 miljard dollar (ruim 96 miljard fr.) geboekt, tegen 1,98 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg van 5,2 miljard dollar naar 6,1 miljard dollar (ongeveer 240 miljard fr.).

De dinsdag na sluiting van Wall Street gepresenteerde resultaten van het tweede kwartaal lagen boven de verwachting van analisten. De softwaregigant schrijft de winstontwikkeling vooral toe aan de stevige vraag naar zijn Office 2000-software en andere producten. Vooral in Azië was sprake van een groeiende vraag.

Microsoft zegt optimistisch te zijn over het nieuwe besturingssysteem Windows 2000 dat het concern in februari lanceert. Het bedrijf bekijkt daarentegen de ontwikkeling van de vraag naar personal computers met enige terughoudendheid.

Dat laatste geldt ook voor de bestedingen van bedrijven in software. Om die reden liet financieel topman John Connors zich voorzichtig uit over resultaten voor de nabije toekomst. Hij verwacht een bescheiden groei van de omzet.

Microsoft komt met de fraaie kwartaalresultaten in een periode waarin volop wordt gespeculeerd over de opsplitsing van het concern. De Amerikaanse justitie zou daarop aansturen in de antitrust-rechtszaak tegen Microsoft, die een einde zou moeten maken aan de machtspositie van het concern.

Microsoft zette bij de voorstelling van de resultaten nog eens zijn argumenten in de antimonopoliezaak op een rijtje. Microsoft gaat niet akkoord met de mening dat het een monopoliepositie heeft in de markt voor de Intel-pc's (pc's die draaien op chips van de grootste chipfabrikant Intel). Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie moeten op 22 februari hun slotpleidooien houden in de zaak.

Bill Gates kondigde vorige week aan terug te treden als de eerste man van Microsoft. Zijn vriend Steve Ballmer gaat hem als afgevaardigd bestuurder vervangen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig