BRUSSEL -- De Waalse internet- en intranetleverancier Win komt volledig in handen van Belgacom. De nationale telecomoperator verwacht de diensten van Win nuttig te kunnen gebruiken in de uitbouw van zijn service aan bedrijven en in e-commercetoepassingen.

De Waalse minister van Economie, Serge Kubla, heeft zich woensdag tijdens een ontmoeting met Belgacom-topman John Goossens ermee akkoord verklaard dat Belgacom de resterende 55 procent van de aandelen van het geïntegreerd telecommunicatienet voor Wallonië (Wallonie Intranet of Win) in zijn bezit krijgt. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

De Waalse regering, die elke verandering in het aandeelhouderschap van Win moet goedkeuren, moet vandaag wel nog het licht definitief op groen zetten.

Totnogtoe zat het kapitaal van Win verdeeld over verschillende partijen. Naast Belgacom (45 procent), zijn dat de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), de Waalse investeringsmaatschappij SRIW en Sofindev met elk 13 procent. Het Gemeentekrediet en Omob hadden een belang van 8 procent. Zij raakten het niet eens over de strategie die Win moest volgen. De meeste partners hadden al te kennen gegeven uit het zwalpende project te willen stappen.

Kubla zal de overname verdedigen bij zijn collega's omdat Belgacom volgens hem voldoende garanties geeft voor een herkapitalisering om het financieel evenwicht te herstellen en voor een verankering in Wallonië met respect voor de sociale akkoorden.

Ook Goossens benadrukte de continuïteit tijdens een persconferentie in Namen. Belgacom, dat het bestuur met voorzitter Michel Theys en directeur-generaal Thierry Janssen behoudt, houdt de hoofdzetel van Win in Namen. Goossens kon Wallonië ook paaien door de oorspronkelijke missie van Win om Internet te verspreiden in de espace francophone en de geprivilegieerde relaties met scholen, hospitalen en de administratie te respecteren.

Maar Belgacom wil ook eigen missies toevoegen, onder andere de dienstverlening aan bedrijven en de e-commerce, een domein waarin Belgacom al langer plannen koestert. Hier moet het Waals bedrijf duidelijk een nationale rol spelen, net zoals in de data- en internetcomplementariteit.

Win werd in 1998 opgericht om een ultrasnel openbaar glasvezelnetwerk te beheren voor het Waals Gewest. Via dat netwerk biedt Win internetdiensten als e-mail, elektronische handel, videoconferencing, opleidingen en bijstand aan. Ook intranetdiensten zijn belangrijk. Via SwinG biedt Win gratis Internet aan.

De hoge toegevoegde waarde van het netwerk biedt een enorm potentieel voor Belgacom. ,,100.000 internetaansluitingen, een sterk technologisch en marketingpotentieel en een netwerk van het Waals Gewest bieden interessante perspectieven'', zei Belgacom woordvoerder Piet Van Speybroek in december bij het bekendraken van het voorakkoord.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig