BRUSSEL -- Vijf informatici hebben in Gent het technologiebedrijf EurASP opgericht. Het bedrijf gaat zich specialiseren in de ASP-technologie (application service provider ), in Amerika al fel in opgang. Voorzitter is Peter Hinssen, die ook al het internetbedrijf E-Com oprichtte.

Een application service provider kan je met een beetje goede wil een internet service provider of een internettoegangsleverancier van de volgende generatie noemen. Zo'n bedrijf biedt behalve internettoegang ook de mogelijkheid om via het Internet toegang te krijgen tot bepaalde softwaretoepassingen die op een server buitenshuis draaien.

De bedrijven die op zo'n manier die software gaan gebruiken, vermijden zelf de investering in hardware, software en informaticapersoneel. Een bedrijf zal bijvoorbeeld in plaats van een volledig (duur) beheerssysteem zoals SAP zelf te moeten installeren, via een application service provider op een server buitenshuis die software kunnen gaan gebruiken.

EurASP werd opgericht door drie ex-informatici van Volvo (Lieven Vanbrackel, Gert Vermeyen en Frank Hamerlinck), Luc Burgelman (ex-Hoogovens) en Peter Hinssen, de man die het internetbedrijf E-com heeft opgericht en het later verkocht aan Alcatel. Het bedrijf is nu bezig durfkapitaal aan te spreken. ,,Voor een ASP die wil gaan werken op Europese schaal heb je al snel 10 miljoen euro (ruim 400 miljoen frank) nodig'', zegt Hinssen.

Hinssen gaat wel niet voltijds werken voor EurASP maar blijft voorlopig binnen de gelederen van Alcatel. Sinds de overname van Net It Be door Alcatel E-Com, had Alcatel Hinssen gevraagd om een e-businessproject uit te werken voor telecomoperatoren, de grootste klanten van Alcatel. Volgens Hinssen zijn de onderhandelingen met Alcatel nog bezig en zal hij binnenkort uitmaken of hij zijn toekomst al dan niet binnen het Franse concern ziet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in