BRUSSEL -- Drukke tijden voor Biac, de maatschappij die de luchthaven van Zaventem exploiteert. De storm rond de nachtvluchten is nog niet gaan liggen, of een vakbondsactie bij het personeel van Interparking doet reizigers de duvel aan. Mark Duyck, chief operating officer van Biac, vindt de actie vervelend, maar kan niet veel doen.

-- De vakbonden bij Interparking die zonder enige aankondiging de parkings rond de luchthaven blokkeren, kan dat zomaar?

Blijkbaar wel, het gebeurt soms toch ook bij de Spoorwegen. Wij van Biac zijn zelf verrast door de actie. Ik had enkele maanden geleden gehoord van sociale spanningen, maar dit hebben we niet zien aankomen. Allicht spelen de naderende sociale verkiezingen ook een rol in het conflict. Bij de sociale partners loopt iedereen wat zenuwachtiger.

-- Wat kunt u nu doen?

Niets. Dit is een geval van overmacht. Het past niet in de Belgische traditie en het is evenmin voorzien in onze contracten om in te grijpen in een sociaal conflict bij een onderaannemer. Dit is een conflict bij Interparking waar wij mee schade van ondervinden, maar veel kunnen we er niet aan doen. Er zijn gesprekken bezig om tot een akkoord te komen, maar Biac is daar niet bij betrokken. We hopen natuurlijk dat er zo snel mogelijk een oplossing komt.

-- U gaat het contract met Interparking niet opzeggen?

Daar is geen sprake van. Het gaat om langlopende contracten die niet van de ene op de andere dag worden opgezegd.

Wij willen de zaken niet op de spits drijven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig