De reizigers lieten hun auto achter waar ze maar konden.
© Jos Verhoogen

ZAVENTEM -- Een staking van het personeel van de luchthavenparkings stuurde gisteren duizenden chauffeurs de wildernis in. Het wildparkeren nam nooit geziene vormen aan. Na de middag openden de stakers drie ingangen zodat de ergste chaos vermeden werd.

Vandaag is er een verzoeningspoging tussen directie en vakbonden. Ondertussen gaat de staking voort.

Algemene consternatie gisterenochtend toen de 75 werknemers van Airport Parc International (API), een onderdeel van Interparking, aan het staken gingen en alle luchthavenparkings blokkeerden. In geen tijd stond er een file, die op een bepaald moment tot de Ring reikte.

De rijkswacht raadde de chauffeurs aan ofwel parkings verderop te gebruiken ofwel wild te parkeren. Duizenden automobilisten lieten hun wagen achter op elke vrije berm, talud of trottoir. De stroom bereikte zelfs de rand van de gemeente Zaventem.

De passagiers moesten een heel eind met hun koffers zeulen om in de terminal te geraken. Volgens Sabena hebben hooguit dertig mensen hun vlucht gemist. De stakers waren niet onwrikbaar. Een gehandicapte werd wel doorgelaten.

Wie de weg kende, kon aan de andere zijde van de luchthaven bij Car Hotel terecht. Daar waren nog duizend plaatsen vrij.

Na de middag maakten de stakers drie toegangen vrij. Dat gebeurde op vraag van de directie die anders niet aan de onderhandelingstafel wou. De toegangen met het meeste effect op het verkeer werden opengemaakt. Reizigers konden binnen, voor een gratis verblijf. De vip- en lange-duurparkings bleven afgesloten.

Het conflict tussen de werknemers en de directie van Interparking draait om de vakbondsafvaardiging. De directie wil een comité veiligheid voor de hele groep, de bonden willen een apart orgaan voor de luchthavenparking. ,,Die is zo verschillend. Hier wordt dag en nacht, zeven dagen op zeven gewerkt'', oordelen de vakbondsleiders.

Het gesprek komt moeizaam op gang. Het ministerie van Arbeid bemiddelt. Vandaag heeft een verzoeningspoging plaats. Zolang houden de stakers vol.

Op de luchthaven heeft API negenduizend parkeerplaatsen ter beschikking.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig