WEMMEL _ Een strategische overname in de sector van netwerkbeveiliging, enkele nieuwe partnerships en een verdrievoudiging van de beurskoers in twee maanden tijd. De Vlaming Mario Houthooft, sinds kort de enige CEO of gedelegeerd bestuurder van Vasco Data Security, is vastbesloten van het Belgisch-Amerikaanse Vasco een wereldwijde speler te maken.

Vasco Data Security heeft in enkele maanden een ingrijpende gedaanteverwisseling ondergaan. ,,We zijn niet langer een Amerikaans of Belgisch-Amerikaans bedrijf, maar een wereldspeler met voorlopig twee geografische pijlers'', zegt Mario Houthooft, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Vasco Data Security. Houthooft werd halfweg vorig jaar de enige gedelegeerd bestuurder van Vasco, dat tot dan toe een Amerikaanse en een Belgische CEO had.

Vasco positioneren om voluit in te spelen op de explosieve vraag naar netwerkbeveiling en het bedrijf daar ook de financiële middelen voor geven, luiden de prioriteiten van deze Vlaming. Hij verdiende destijds zijn strepen in de Belgische banksector met het Trasec-project, een systeem voor de beveiliging van elektronisch betalingsverkeer.

Vasco onderscheidt zich van beveiligingsbedrijven als Ubizen of Scorpio Networks omdat het een productfirma is, die beveiligingsproducten vervaardigt. Spelers als Ubizen en Scorpio implementeren dergelijke producten, wat een arbeidsintensievere bezigheid is.

Door de overname van IntelliSoft Corporation vorig najaar breidde Vasco zijn productaanbod ingrijpend uit. Tot de overname van IntelliSoft was de Digipass-technologie de hoeksteen om computersystemen en gevoelige transacties te beveiligen. Met 3,5 miljoen verkochte apparaten is de Digipass het meest verspreide beveiligingsinstrument, dat vooral in de financiële sector gebruikt wordt.

IntelliSoft is gespecialiseerd in de beveiliging van de volledige computerinfrastructuur waarmee een bedrijf werkt. In sommige omgevingen kunnen dat vrij uiteenlopende architecturen zijn van gecentraliseerde systemen zoals een mainframe over een combinatie van lokale gebruikers en centrale gegevensplaatsen (client/server-systemen) tot het web.

Vasco heeft als gevolg van de overname zijn organisatie hertekend en bestaat sinds begin dit jaar uit twee grote divisies: IdentiSoft (het ,,oude'' Vasco) en IntelliSoft.

Vasco maakte gisteren op een gespecialiseerde vakbeurs voor elektronische handel drie nieuwe belangrijke stappen bekend op het vlak van netwerkbeveiliging. Vasco wordt partner van beveiligingsbedrijf Celo Communications en van netwerkbedrijf Novell, en mag de verschillende computersytemen- en netwerken van Duke University beveiligen.

Het veiligheidssysteem van Vasco, SnareWorks, haalde het bij Duke University van concurrenten als IBM, CyberSafe en Platinum, onder meer omdat het met de producten van Vasco niet nodig was sommige van de bestaande computerapplicaties te herschrijven.

Het partnership met netwerkspecialist Novell is erop gericht om de lan's (local area network of een bedrijfsnetwerk dat gebruik maakt van het Internet) te helpen openstellen. De authentificatie-techniek van Digipass moet beletten dat daarbij ongewenste bezoekers in het netwerk binnendringen. Ten slotte wordt de Digipass-techniek ook opgenomen in CeloCom Web, een product van Celo voor het beveiligen van elektronische handel.

De nieuwe wind bij Vasco heeft zich recentelijk geuit in een verdrievoudiging van de beurskoers. Halfweg vorig jaar stapten nog een reeks Belgische investeerders zoals Trustcapital, Mercator Noordstar, Artesia, Degroof en de Lernout & Hauspie Investment Company in Vasco tegen drie dollar per aandeel. Ondertussen noteert het aandeel bijna 10 dollar.

Voorlopig noteert Vasco op de veilingen van Nasdaq. Het is evident dat om de liquiditeit en visibiliteit op te drijven, Vasco van marktsegment zal moeten verhuizen. Ook een beursgang op Easdaq kan daartoe bijdragen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig