PARIJS (reuters) -- Over het ethische gehalte van een belegging in oorlogstuig kun je je natuurlijk vragen stellen, maar de defensiesector is onvermijdelijk één van de weinige afdelingen op de beurs die uit de toegenomen oorlogsdreiging garen kan spinnen.

Er zal de komende weken en maanden ongetwijfeld meer geld vloeien naar wapenfabrikanten. In het Amerikaanse parlement borrelt nu al -- ook bij de oppositie -- steun op voor voorstellen om een deel van het budgettaire overschot in de sociale zekerheid af te leiden naar defensie. Amper tien dagen geleden was dat nog ondenkbaar. Experts waarschuwen dat de plotse opstoot van de defensiemarkt slechts tijdelijk zal zijn. Maar de sector is er wel beter aan toe dan tijdens de Golfoorlog, toen de Amerikaanse defensiebudgetten ondanks het wapengekletter sterk werden ingekrompen.

Maar niet alle aandelen uit de defensiesector profiteren evenveel. Vooreerst zal de militaire kooplust beperkt blijven tot de VS. Het valt niet te verwachten dat de Europese Navo-partners, die huiverig staan tegenover een groot gewapend conflict, hun defensiebudgetten nu gaan opvoeren.

Bovendien is dit -- zoals president Bush al tot in den treure herhaalde -- een ander soort oorlog dan we totnogtoe gewoon waren. Inlichtingendiensten en elite-eenheden zullen een groot deel van de extra budgetten opslorpen. De ,,klassieke'' militaire productlijnen, die nog grotendeels stammen uit de Koude Oorlog, zijn niet zo bruikbaar in de strijd tegen het terrorisme.

  • Analisten zijn het erover eens dat de beste prestaties te verwachten zijn van bedrijven met een belangrijke activiteit in bewaking, beveiliging, inlichtingengaring en specifieke producten als onbemande verkenningsvliegtuigen. In Wall Street zijn de belangrijkste vertegenwoordigers Raytheon, Lockheed Martin en -- in mindere mate -- Northrop Grumman.
  • Ook andere aandelen boekten maandag fenomenale winsten, zoals Engineered Support Systems , dat onder meer actief is in nucleaire en chemische wapens, en L-3 Communications Holdings , dat sterk staat in militaire communicatiesystemen.

  • Defensiebedrijven die zich vooral op de civiele markt richten en/of een beperkte aanwezigheid hebben in de VS, zijn dan weer te mijden. Kijk maar naar Boeing, dat maandag 17,5 % verloor. De groep uit Seattle heeft een belangrijke defensiepoot, maar de beleggers hebben alleen aandacht voor de activiteit in de vliegtuigbouw. Die zal zwaar te lijden hebben onder de huidige crisis in de commerciële luchtvaart.
  • Hoe zit het met de Europeanen? Ook daar zijn analisten niet zo overtuigd van de ,,voordelen'' van de huidige crisis. Het Europese concern EADS zit in hetzelfde schuitje als Boeing: het belang van 80 % in vliegtuigbouwer Airbus weegt veel zwaarder dan de defensie-activiteiten. Het Franse Thales lijkt een betere keuze, als directe concurrent van het Amerikaanse Raytheon. Maar als Frans bedrijf met nauwelijks marktaandelen in de VS hoeft het niet te rekenen op contracten van het Pentagon.
  • Alleen het Britse BAE Systems heeft een significante poot in de VS. Maar slechte punten zijn hier het belang van 20 % in Airbus, en het feit dat BAE Systems vooral sterk staat in gevechtsvliegtuigen.

  • In de beveiligingssector, die zowel militaire als civiele toepassingen kent, zijn ook heel wat bedrijven te vinden die profijt kunnen trekken uit de aanslagen. Amerikaanse voorbeelden zijn InVision Technologies , een maker van scanners om explosieven op te sporen, Visage Technology en Visionics , twee bedrijven die actief zijn in gezichtsherkenning, de luchthavenbeveiliger ICTS International en het beveiligingsbedrijf Wackenhut , dat kerninstallaties bewaakt.