SINGAPORE/BRUSSEL -- Het Belgische baggerbedrijf Deme is een van de drie winnaars van het grootste Europese havenuitbreidingswerk in jaren. Het heeft een bestelling ter waarde van 6 miljard frank (15 miljoen euro) op zak in de Franse haven Le Havre. Dat maakte Deme-topman Marc Stordiau tijdens een bedrijfsvoorstelling in Singapore bekend.

De combinatie Deme-GTM heeft het contract in de wacht gesleept voor de baggerwerken en de aanleg van een zeer grote golfbreker in de voorhaven van Le Havre. Deze Franse haven plant de aanleg van een containerhaven. De Belgisch-Franse aannemerscombinatie liep wel de bouw van de containerkaai mis. Die ging naar het Franse aannemersbedrijf Soletanche.

Deme mag de geul naar de containerterminal uitbaggeren. Deze bestelling is 6 miljard frank waard en garandeert drie jaar lang werk voor enkele baggerschepen, stelt de gedelegeerd bestuurder van Deme, Marc Stordiau. GTM -- een onderdeel van de Franse bouwgroep Vinci -- legt de golfbreker aan.

De bouw van de containerhaven in Le Havre vormt veruit het grootste Europese havenuitbreidingproject in jaren. Volgens Deme-topman Stordiau maakt de opdracht zijn bedrijf wat minder afhankelijk van bestellingen in het Verre Oosten.

De voorbije jaren waren offshore-klussen en vooral grootschalige landwinningen in Aziatische landen zoals Singapore en Hongkong de enige sterkhouders voor de Europese baggerindustrie. Het binnenhalen van zo'n grote Europese bestelling is volgens Stordiau een signaal dat de Belgische baggersector -- met Deme en Jan De Nul als grote namen -- in Europa opnieuw de concurrentie aankan met de Nederlandse baggeraars. De voorbije jaren slaagden de Nederlandse baggerbedrijven erin om zowat alle grote bestellingen binnen te halen. ,,Dankzij overheidsmaatregelen om de sociale en fiscale lasten te drukken, kunnen de Belgische baggerbedrijven opnieuw aanbestedingsprijzen indienen die in de buurt liggen van de Nederlandse'', verklaart Deme-topman Stordiau. De grootste concurrent voor het Le Havre-contract was niettemin de bouwpoot van het Franse conglomeraat Bouygues.

Ten slotte stelde Marc Stordiau dat 2001 financieel een zeer goed jaar wordt voor Deme. De eerste semester leverde een nettowinst op van 5,7 miljoen euro (230 miljoen fr.) op. Voor heel 2001 verwacht hij een nettowinst van 37 miljoen euro (1,5 miljard frank). Deme is een van de belangrijkste participaties van de beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren.