Het seizoen van de kwartaalresultaten is weer begonnen. De meeste bedrijven maken dan van de gelegenheid gebruik om ook hun prognoses voor het derde kwartaal, vaak zelfs voor de rest van het jaar, te ventileren. En daar hebben de beleggers veel belangstelling voor. Je koopt per slot van rekening de verwachte winsten, niet die uit het verleden. Gisteren zat het vooral de Europeanen aardig mee. Maar de markten blijven uiterst zenuwachtig, en het verlies van de eerste zes maanden is nog in de verste verte niet goedgemaakt.

In Azië waren vooral de informaticawaarden in goede doen. De resultaten van IBM, die minder slecht waren dan gevreesd, zorgden voor optimisme. Zeker in combinatie met de eerste verzwakking van de yen tegenover de dollar in zeven dagen. Analisten hopen nu dat de Amerikaanse computermarkt herneemt. Dat Intel woensdag 4.000 banen schrapte en dat Apple Computer het afgelopen kwartaal bijna de helft minder winst maakte, is al vergeten.

Sony schoot 4,3 procent omhoog, NEC klom 4 procent, Toshiba 4,4 procent en Hitachi zelfs 5,4 procent. Alleen Fujitsu moest vrede nemen met een verlies van 2 procent. Ook elders in Azië werden goede resultaten gehaald, maar vaak in heel andere sectoren. In Zuid-Korea klom Posco 3 procent nadat de staalproducent zijn winstverwachtingen met 16 procent verhoogde. Eveneens in Zuid-Korea klom de Hana Bank 5 procent nadat zij een winststijging met 10 procent aankondigde.

In Europa werd krachtig gereageerd op een resem positieve resultaten, waardoor de zwakke prestatie van Nokia wat werd weggecijferd. De opvallendste prestaties kwamen van Electrolux en DaimlerChrysler die respectievelijk 10 en 2,5 procent klommen nadat ze allebei ruim 50 procent betere resultaten publiceerden voor het tweede kwartaal. Beide bedrijven hebben ook goede vooruitzichten.

Ook LVMH ging 6,7 procent hoger nadat het aandeel woensdag ook al 5,2 procent klom in reactie op de betere omzetverwachtingen voor de tweede helft van het jaar. Bovendien verhoogden zakenbank Schröder Salomon Smith Barney en ING hun aanbeveling voor LVMH tot buy. Nokia moest dan weer 4,6 procent achteruit na een verlaging van de omzetprognose met bijna 5 procent. Overigens heeft de Finse gsm-producent ook plannen om een deel van het krediet van 752 miljoen euro aan MobilCom af te schrijven.

Een heel opvallende klimmer was Vivendi Universal. De mediagroep, die twee weken geleden nog uiterst negatief in het nieuws kwam, klom nog maar eens 8,8 procent. Vivendi benoemde gisteren Jacques Espinasse tot financieel directeur. Hij vervangt Guillaume Hannezo, twee weken nadat Jean-Marie Messier moest opstappen als gedelegeerd bestuurder. Sindsdien klom het aandeel al 27 procent en UBS Warburg gaf Vivendi zelfs een strong buy aanbeveling mee, net als BSkyB. De Britse betaaltelevisiezender die gecontroleerd wordt door Rubert Murdoch, wordt aanbevolen omdat de vooruitzichten voor de reclamemarkt verbeteren. Het aandeel klom gisteren alvast 7,6 procent.

Pinault-Printemps-Redoute knalde zelfs 9,1 procent hoger nadat gedelegeerd bestuurder Serge Weinberg in een interview stelde dat de financiering van de Franse distributeur ,,absoluut'' verzekerd is voor de komende 18 maanden. De Franse nutsgroep Suez klom 6,6 procent nadat TF1 en M6-Métropole Télévision het eens raakten over de overname van de participatie van 25 procent in Télévision Par Satelite.

Nog in Frankrijk klom Pernod Ricard dik 2 procent nadat Electra Partners Europe, een Britse risicokapitaalverstrekker, beslist had de BWG Group over te nemen. Die leverancier voor Britse en Ierse supermarktketens is nu nog in handen van Pernod Ricard.

BNP Paribas reageerde vrij rustig op de aankondiging dat de bank tijdens het tweede kwartaal 13 procent minder winst boekte. Het aandeel zakte precies één procent.

Novartis moest 3 procent omlaag nadat zakenbank Goldman Sachs de aanbeveling voor Europa's derde grootste farmabedrijf van market outperformer terugbracht tot market performer. Novartis presteerde met een verlies van 10 procent sinds het begin van dit jaar opvallend veel beter dan het gemiddelde van de sector die al een kwart van zijn beurskapitalisatie zag wegsmelten.

In eigen land zorgden Fortis, Delhaize en Colruyt voor vuurwerk met stijgingen van respectievelijk 3,8 procent en 4,4 en 4 procent.

Ook in Amerika reageerde de beurs positief op de IBM-resultaten, terwijl Citigroup er eindelijk in slaagde zich te herpakken. Maar daartegenover stonden teleurstellende prognoses van Eli Lilly en Baxter en twijfels over de advertentie-inkomsten van AOL Time Warner. Blijkbaar boekte het mediaconcern ruiladvertenties als inkomsten.

Per saldo leverde dat twee uur voor slot en bij een tien procent lagere omzet dan dezelfde dag vorige week, een Dow Jones index op die nog net positief stond na eerder op de dag bijna een procent winst te hebben opgetekend. De Nasdaq zakte langzaam verder weg en stond kort na de lunch al ruim 1,3 procent lager.