BRUSSEL -- De gevoelens waarmee je geconfronteerd wordt als je voor het eerst moeder of vader wordt, zijn allicht van de hevigste die er in een modaal mensenleven voorkomen. Wie er ongevoelig bij blijft, moet allicht eens diep in zichzelf gaan graven. Ook de eerste maanden met dat kleine ukkie zijn vertederend. En wees gerust, die slapeloze en vooral onderbroken nachten ben je even snel weer vergeten.

Maar na een tijdje komt ook het eerste afscheid. De kersverse mama, soms (ook) papa, moet weer uit werken gaan. Een moderne samenleving is hard, vooral voor de meest kwetsbaren. En het kleintje moet naar de opvang. Het eerste afscheid doet pijn. Je maakt je zorgen. ,,Wordt er wel goed voor mijn kindje gezorgd? Zijn ze lief genoeg, en hebben ze evenveel geduld als hij niet goed wil eten, lastig doet of krampjes heeft?''

Terecht allemaal, maar even belangrijk is de vraag tegenover welk aanbod van opvang je staat. Er zijn in Vlaanderen en Brussel zowat 4.500 adressen waar je met je prutsje terecht kan. Maar welke daarvan liggen min of meer in de buurt van je werk, of van je woonplaats? Overigens, kies je voor een onthaalmoeder of voor een crèche? En hoe hoog lopen de kosten op, en zijn die fiscaal aftrekbaar?

Allemaal vragen waarmee jonge ouders geconfronteerd worden en waarop ze maar met vallen en opstaan een antwoord vinden. Vaak is het van horen zeggen. Van andere ouders die goede of juist slechte ervaringen hebben met deze of gene opvangmogelijkheid. Ouders die zelf ook alleen maar geluk of pech hebben gehad en verder nauwelijks zicht hebben op het geheel.

Gelukkig is er nu de nagelnieuwe website van Kind en Gezin om jonge ouders wegwijs te maken in de doolhof van opvangmogelijkheden. Naast het aanbod van de ongeveer 4.500 crèches en onthaalmoeders, geeft de site ook antwoord op de 200 meest aan Kind en Gezin gestelde vragen. Verder geeft hij ook informatie voor wie zelf opvang wil gaan organiseren. Op die manier kadert de site in het beleidsplan dat binnen de vier jaar tienduizend extra opvangplaatsen wil creëren. Ten slotte vind je er ook doorverwijzingen naar au pair en babysitdiensten.

Concreet loodst de site ouders die opvang zoeken voor hun jonge kinderen, door een paar vragen. Verkies je opvang door grootouders, opvang bij je thuis of een meer georganiseerde opvang? Kies je voor opvang in gezins- of in groepsverband? Speelt de kwaliteitscontrole van Kind en Gezin een belangrijke rol bij je keuze? Opteer je voor zelfstandige of erkende opvang? Speelt de prijs een belangrijke rol? Bij elke vraag wordt wat toelichting gegeven en worden de klassieke argumenten voor en tegen overlopen.

Zijn de vragen beantwoord, dan krijg je een lijst van opvangadressen die aan je criteria beantwoorden. Daarmee is uiteraard nog niet gezegd dat er op die adressen ook plaatsen beschikbaar zijn. Op termijn is het wel de bedoeling dat de crèches en onthaalmoeders ook die informatie elektronisch ter beschikking stellen.

Sommige opvangadressen hebben een eigen website met daarop niet alleen feitelijke informatie, maar ook foto's die je al een eerste idee geven van de sfeer die er heerst. Kind en Gezin speelt met de gedachte om in samenwerking met een partner alle kinderopvangplaatsen gratis een eigen website aan te bieden. In afwachting zullen alle kinderopvangadressen die nog geen eigen site hebben, zich met een tekst en foto kunnen voorstellen op de site van Kind en Gezin zelf.

En hoeveel zal de opvang mij kosten? Veel hangt af van de gekozen formule, maar ook van het inkomen, het aantal personen ,,ten laste'', of je gehuwd bent of niet,... De site loodst je ook hier weer door een paar schermen met vragen en geeft je op het einde de dagprijzen die voor iemand met jouw inkomen en jouw gezinssituatie gelden voor de diverse formules.

Overigens kan zo'n kinderopvangsite alleen maar een rol spelen in het stadium van de voorselectie. Een bezoek ter plaatse, om na te gaan of de sfeer en de manier van werken overeenstemmen met je eigen opvoedkundige doelstellingen, blijft volgens ons een absolute noodzaak. Gelukkig maar. Stel je voor dat we ook voor kinderopvang al volledig op de computer zouden vertrouwen.