ATLAS COPCO: Winst een vijfde lager - ADVANCED MICRO: Verlies over tweede kwartaal - BASF: Hambrecht volgt Strube op - CELESTICA: Zesduizend jobs weg - DELOITTE CONSULTING: Verandert naam in Braxton - EMC: Minder winst en omzet - IBM: Tragere verkoop neemt hap uit winst - PHILIP MORRIS/KRAFT: Beter resultaat - SAP: Bevestigt verlies - SPRINT: Afschrijvingen duwen resultaat in het rood - SUEZ: Verkoopt belang in TPS aan TF1 en M6


ATLAS COPCO: Winst een vijfde lager
Atlas Copco zag zijn nettowinst in het tweede semester met 19 procent dalen tot 674 miljoen kroon (73 miljoen euro). De winstdaling is vooral te wijten aan een mindere vraag naar de machines die het bedrijf maakt en verhuurt, en die gaan van vorkheftrucks tot compressoren.


ADVANCED MICRO: Verlies over tweede kwartaal
Advanced Micro Devices, de grootste concurrent van Intel voor de verkoop van chips, leed in het tweede kwartaal 184,9 miljoen dollar verlies. De omzet daalde met 39 procent naar 600 miljoen dollar. Advanced Micro verlaagde de voorbije maand zijn omzetverwachting tot twee maal toe. In het derde kwartaal verwacht het bedrijf een ,,lichte verbetering'' van de verkoop, maar het resultaat zou negatief blijven.


BASF: Hambrecht volgt Strube op
Het Duitse BASF benoemde Jürgen Hambrecht tot opvolger van Jürgen Strube als gedelegeerd bestuurder. Strube gaat volgend jaar in mei met pensioen.


CELESTICA: Zesduizend jobs weg
Celestica, dat elektronica vervaardigt voor merkproducenten zoals IBM en Hewlett-Packard, gaat zesduizend banen schrappen. Dat komt neer op 15 procent van het personeelsbestand. Er worden fabrieken gesloten in gebieden waar de kosten het hoogst liggen, zei gedelegeerd bestuurder Eugene Polistuk.


DELOITTE CONSULTING: Verandert naam in Braxton
De consultingafdeling van Deloitte Touche Tohmatsu heet voortaan Braxton. De afdeling wordt later dit jaar verkocht aan de partners, in een operatie waarvan de waarde kan oplopen tot 3 miljard dollar. Deloitte Touche is daarmee de laatste van de Big Five-firma's die haar consultingafdeling afsplitst van de accountancy. De nieuwe naam is afkomstig van een onderneming die in 1984 werd overgenomen.


EMC: Minder winst en omzet
EMC, de grootste producent ter wereld van opslagsystemen voor computergegevens, verdiende in het tweede kwartaal 808.000 dollar, tegenover bijna 109 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde van ruim 2 miljard naar 1,39 miljard dollar. EMC heeft steeds meer te lijden onder de toenemende (prijs)concurrentie van rivalen zoals IBM en Hitachi.


IBM: Tragere verkoop neemt hap uit winst
De computerreus IBM realiseerde in het tweede kwartaal nog een winst uit de gewone activiteiten van 445 miljoen dollar, tegenover 2,1 miljard een jaar eerder. De omzet kwam uit op 19,7 miljard dollar, dat is 5,7 procent minder. De omzet in de wereldwijde dienstenafdeling viel lager uit dan verwacht, de chipverkoop slabakte en ook de pc-afdeling leed verlies na een nog rendabel eerste kwartaal.


PHILIP MORRIS/KRAFT: Beter resultaat
De voedings- en tabaksgroep Philip Morris zag haar winst in het tweede kwartaal stijgen van 2,28 naar 2,61 miljard dollar. De omzet kwam anderhalf procent hoger uit op 21,1 miljard dollar. Dochter Kraft -- die in juni 2001 een aparte beursnotering kreeg -- deed het nog beter met een winststijging van 78 procent tot 901 miljoen dollar. De beide bedrijven danken de resultaatsverbetering vooral aan lagere intrestuitgaven en een wijziging in de boekhoudkundige verwerking van overnames.


SAP: Bevestigt verlies
De softwareproducent SAP bevestigde gisteren dat hij in het tweede kwartaal 232 miljoen euro verlies leed, zoals vorige week in voorlopige resultaten werd aangekondigd. Vorig jaar was er in het tweede kwartaal nog 116 miljoen euro winst.


SPRINT: Afschrijvingen duwen resultaat in het rood
De Amerikaanse maatschappij voor langeafstandstelefonie Sprint verloor het afgelopen kwartaal 68 miljoen dollar. Dat was vooral te wijten aan de afschrijving van 241 miljoen dollar op een belang in de Internet service provider EarthLink. De omzet steeg met bijna 6 procent naar 6,8 miljard dollar.


SUEZ: Verkoopt belang in TPS aan TF1 en M6
De Franse televisiezenders TF1 en M6 betalen 160 miljoen euro voor de overname van het belang van de nutsholding Suez in het satellietplatform TPS. Het gaat om een belang van 25 procent. Door de transactie heeft TF1 nu 66 procent in handen in TPS en M6 de overige 34 procent.