©ap
STUTTGART (bloomberg) -- De Duits-Amerikaanse autoconstructeur DaimlerChrysler heeft zijn winstverwachting voor 2002 verhoogd, nadat duidelijk werd dat het resultaat in het tweede kwartaal met ruimschoots de helft gestegen is.

DaimlerChrysler verdiende in het tweede trimester netto 1,1 miljard euro. Een jaar geleden was dat nog maar 731 miljoen euro. De operationele winst over heel 2002 zal ,,ruimschoots meer dan drie keer'' dat van 2001 zijn, zei het bedrijf.

DaimlerChrysler heeft fors gesnoeid in de kosten bij zijn Amerikaanse afdeling Chrysler. Die zit halverwege een driejarenplan, waarbij 26.000 banen sneuvelen en er fabrieken gesloten worden in de VS, Mexico en Canada. Bovendien moeten de kosten voor onderdelen met 15 procent omlaag.


Winst
De verlaging van de kosten bij Chrysler heeft ruimschoots de lagere verkoop gecompenseerd, zegt DaimlerChrysler nu. Chrysler realiseerde een operationele winst van 788 miljoen euro, tegenover een verlies van 148 miljoen euro een jaar geleden. Bij Mercedes-Benz steeg de operationele winst met 2 procent tot 845 miljoen euro. Ook General Motors en Ford rapporteerden al betere resultaten over het tweede kwartaal.

De omzet van DaimlerChrysler daalde wel met 5 procent tot 39,3 miljard euro.