BRUSSEL -- De post blijft de zelfklevende zegels zonder tariefaanduiding verder verkopen, hoewel nog niet uitgemaakt is hoeveel de zegels waard zullen zijn na de tariefaanpassing in november. Dat heeft minister van Telecommunicatie Rik Daems (VLD) gemeld in antwoord op een vraag van senator Jan Steverlynck (CD&V).

De Post heeft afgelopen vrijdag nieuwe posttarieven bekendgemaakt. Wie wil dat zijn brief de volgende dag op zijn bestemming is, moet vanaf 15 november een postzegel van 49 eurocent kleven. Wie er geen probleem mee heeft dat zijn brief ten laatste drie dagen later bij de geadresseerde in de bus valt, kan het doen met een postzegel van 41 eurocent.

Vandaag moet op een brief tot 20 gram een postzegel van 42 eurocent worden gekleefd. De voorbije jaren werden echter de zelfklevende zegels zonder tariefaanduiding erg populair. Daarvoor moet 42 cent worden neergeteld.

De Post heeft nog steeds niet beslist wat er met die zegels moet gebeuren. ,,Een speciale werkgroep bestudeert het probleem'', aldus Fred Lens, woordvoerder van de NMBS.

Als de zegel vanaf 15 november alleen nog maar gebruikt mag worden voor niet-prioritaire zendingen, betaalt u 1 cent te veel. De Post kan ook beslissen dat hij enkel gebruikt mag worden voor een prioritaire zending op voorwaarde dat er 7 cent bijgeplakt zit. Leuk als u met een berg blanco postzegels zit en geen behoefte hebt aan snel briefverkeer.

De meest elegante beslissing zou zijn dat de blanco zegel mag gebruikt worden voor prioritaire zendingen tot ze uitgeput zijn. Volgens Steverlynck is De Post daartoe zelfs verplicht.

Volgens de algemene voorwaarden van De Post -- en volgens de tekst op de achterzijde van de zegels zelf -- hebben de blanco's een blijvende waarde voor briefwisseling tot 20 gram. ,,Wanneer de tarieven stijgen, hoef je bij een zegel zonder nominale waarde in principe dus geen bijkomende zegel te kleven om de nieuwe tariefwaarde te realiseren. Dat is in het verleden altijd het geval geweest. En aangezien men er mag van uitgaan dat ze bedoeld zijn voor brieven die een dag na het posten besteld worden, moeten die zelfklevende zegels ook in de toekomst gelden voor prioritaire zendingen.'' Wie de gok waagt, kan dus een kleine winst maken door nu nog snel een voorraadje blanco's in te slaan. Ze worden wel nog verkocht, maar niet meer gemaakt.