HELSINKI (ap, reuters) -- De Finse groep Nokia, fabrikant van gsm's, verloor op de beurs gisteren 4,6 procent van zijn waarde nadat het bedrijf minder groei in het vooruitzicht had gesteld. De resultaten van het tweede kwartaal lagen in lijn van de verwachting, maar de markt onthield vooral dat Nokia minder optimistisch is over de rest van het jaar.

De nettowinst in het tweede kwartaal van Nokia steeg met 46 procent tot 862 miljoen euro bij een zes procent lagere omzet van 6,9 miljard euro. Die omzetverlaging heeft te maken met de netwerkdivisie die de omzet met 22 procent zag dalen. De klanten, telecomoperatoren, zitten verlegen om cash.

Nokia verkocht 36 miljoen gsm-toestellen, of 12 procent meer tegenover dezelfde periode vorig jaar, en claimt een marktaandeel van 38 procent. De netwerkdivisie zou op jaarbasis een omzetterugval kennen. Nokia voorspelde tot voor kort dat dit jaar de omzet van de hele groep met 10 procent zou groeien tegenover 2001. Gisteren zei Nokia nog maar op drie tot tien procent groei te rekenen.

,,We sluiten aan met groei, maar het groeiritme ligt lager dan we verwacht hadden'', zei gedelegeerd bestuurder Jorma Ollila. De kwartaalcijfers lagen in lijn van de verwachting maar de markt duwde de aandelenkoers 4,6 procent lager tot 13,7 euro als gevolg van de meer optimistische vooruitzichten. Het aandeel Nokia noteert 80 procent onder zijn piekwaarde en halveerde dit jaar al in waarde. Het is één van de slechtste presteerders uit de Eurostoxx-index.

De verkoop van gsm-toestellen zou over het hele jaar met vijf procent toenemen, wat de markt wereldwijd op 400 miljoen toestellen zou brengen. ,,Er is overcapaciteit. Vijf procent groei is te weinig'', zei Ollila. Nokia gaat ten slotte in het derde kwartaal uitzonderlijke kosten slikken door minwaarden te nemen op de 752 miljoen euro die het tegoed heeft van het Duitse Mobilcom.