BRUSSEL -- Vijf Britse media, waaronder The Financial Times, beraden zich over het compromis dat de bierbrouwer Interbrew voorstelt in de affaire van het vervalste biedingsrapport op South African Breweries. De advocaten van Interbrew geven de vijf Britse persbedrijven tot maandagochtend 10 uur om op het voorstel in te gaan. Bij een negatief antwoord gaat de zaak opnieuw naar de rechtbank.

,,Interessant om vast te stellen is dat Interbrew een oplossing suggereert en erkent dat er hier een journalistiek principe in het geding is'', reageert Hugh Carnegy, adjunt-directeur van The Financial Times. Het voorstel van Interbrew komt erop neer dat de Britse media het analistenrapport waarop ze zich baseerden toen ze in november vorig jaar schreven dat Interbrew dicht bij een bod zou staan op de Zuid-Afrikaanse brouwer SAB, zouden overhandigen aan de Britse beurswaakhond Financial Services Authority (FSA).

De FSA zou niet verplicht zijn om de documenten of informatie uit de documenten te overhandigen aan Interbrew. Interbrew zegt dat het met dit voorstel rekening houdt met de principes die de persbedrijven zeggen te verdedigen.

Vier kranten (The Financial Times, The Independent, The Times en The Guardian) en het persbureau Reuters weigeren de documenten te overhandigen omdat ze hun bronnen geheim willen houden.

Eerder had een Britse rechtbank de persorganisaties veroordeeld tot het overhandigen van de documenten aan Interbrew en aan de FSA. Een vraag van de media aan het House of Lords om in beroep te kunnen gaan, werd niet behandeld, waardoor het vonnis uitgevoerd moest worden.

De advocaten van Interbrew, van het Londense kantoor Simmons & Simmons, keerden vorige week vrijdag met lege handen terug toen ze poogden de documenten op te halen bij de persbedrijven. Interbrew dreigde ermee opnieuw naar de rechtbank te stappen wegens contempt of court (minachting voor de rechtbank door te weigeren gevolg te geven aan een gerechtelijke beslissing). Daarop staan straffen van geldboetes over inbeslagneming van activa tot celstraffen.

Via een brief, die de persorganisaties woensdag al kregen, probeert Interbrew de patstelling te doorbreken. The Times en The Financial Times maakten kort melding van het bestaan van de brief. Interbrew reageerde aanvankelijk niet op telefoontjes maar kwam in de late namiddag met een communiqué.

Het voorstel is in elk geval niet helemaal nieuw. Enkele maanden geleden al suggereerde de FSA dat de persbedrijven de documenten vrijwillig zouden overmaken aan de beurswaakhond. De betrokken kranten en Reuters gingen daar toen niet op in en het is afwachten of ze dat deze keer wél doen.

Het scenario tot schikking zou ook inhouden dat persorganisaties die zeggen niet de originele documenten te hebben en bereid zijn dat in de rechtbank te verklaren, geen documenten moeten overhandigen. Dat zou volgens betrokkenen mogelijk voor The Independent een oplossing bieden.

David Sandy, partner bij Simmons & Simmons in Londen, zei gisteren in een reactie aan De Standaard dat er ruimte in het voorstel was om tot een compromis te komen. ,,Komen we tegen maandagochtend 10 uur niet tot een oplossing, dan beginnen we een procedure tot gerechtelijke bewaring voor de rechtbank.'' De persbedrijven willen de kwestie desnoods voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens brengen.

Interbrew heeft altijd voorgehouden dat het de originele vervalste documenten wilde bemachtigen om na te gaan wie de informatie destijds heeft doen uitlekken en ze blijkbaar bijkleurde.

De persorganisaties stellen dat, als ze de documenten overhandigen, dat de journalistiek in de toekomst gaat bemoeilijken. Andere instanties zouden ook sneller geneigd zijn via de rechtbank te pogen het bronnengeheim te doorbreken.

Het vervalste ontwerp-biedingsprospectus werd destijds verstuurd vanuit het Brabantse Lasne en kwam bij de Franse, Zwitserse en Britse pers terecht via het koeriersbedrijf DHL. Enkel de Britse pers meldde het nieuws.