WASHINGTON (afp, bloomberg) -- De leverancier van internetdiensten America Online (AOL) heeft zijn advertentie-inkomsten tussen 2000 en 2002 met minstens 270 miljoen dollar te hoog ingeschat ,,door een reeks ongewone transacties''. Dat schreef The Washington Post donderdag.

De krant zegt dat ze ,,verscheidene honderden pagina's vertrouwelijke rapporten heeft doorgenomen en een aantal vroegere en huidige verantwoordelijken van de groep heeft ondervraagd.''

Vanaf het derde kwartaal 2000 tot het eerste kwartaal van dit jaar voerde de groep een aantal ,,betwistbare'' transacties uit, zoals de boeking van advertentie-inkomsten ten behoeve van de veilingsite eBay als eigen inkomsten, en de verschuiving van inkomsten van de ene naar de andere divisie om de on line activiteiten op te krikken. In een deal met PurchasePro.com, een bedrijfje uit Las Vegas, werden rechten op aandelen als advertentie-inkomsten geboekt.

AOL vond ook methodes om de instorting van de dotcom-business in zijn voordeel te doen uitdraaien. Zo werden langetermijncontracten voor advertenties, die dreigden tot zware verliezen te leiden, omgezet in kortetermijnovereenkomsten met kwartaalwinst tot gevolg.

Volgens The Washington Post gaat het in totaal om 270 miljoen dollar aan betwistbare transacties. Dat is slechts een klein deel van de slordige 5 miljard dollar die AOL in die periode aan advertentie-inkomsten binnenhaalde. Maar zonder de deals zou AOL de verwachtingen van de beursanalisten inzake winst per aandeel voor twee kwartalen in 2000 niet hebben gehaald. In die periode waren de beleggers daar erg gevoelig voor, aldus de krant.

De AOL-top wilde niet reageren op het artikel. De advocaat van AOL zegt dat ,,de boekhouding voor al de genoemde transacties correct is verlopen en overeenstemt met algemeen aanvaarde boekhoudkundige principes.'' Ook de revisor Ernst & Young stelde dat er niets mis is met de transacties.