BRUSSEL -- Het beursgenoteerde aandeel van de Nationale Bank van België (NBB), onze vaderlandse centrale bank, presteerde de voorbije decennia beduidend slechter dan de rest van de beurs. Maar waarom dat zo is, kunnen academici voorlopig niet achterhalen.

Een centrale bank die op de beurs genoteerd is, is een bijna uniek gegeven in de wereld. Van de grote centrale banken heeft verder alleen de Bank of Japan een publieke notering.

De economische onderzoekers Rezaul Kabir van de Antwerpse Universiteit (Ufsia) en Lawrence Goldberg van de University of Miami probeerden in een recent onderzoeksschrift na te gaan hoe een centrale bank op de beurs gewaardeerd wordt.

Uit hun statistische analyse blijkt eerst en vooral dat het NBB-aandeel het de voorbije decennia slechter deed dan het beursgemiddelde, zelfs als je uitgaat van een risicogecorrigeerde return.

Maar een verklaring zoeken, lijkt minder evident. De onderzoekers kwamen niet veel verder dan de vaststelling dat het aandeel mee evolueert met de algemene beurstrend. Er blijkt voor de rest alleen een statistisch verband te zijn met de Belgische werkloosheidsgraad en met de koers van de Belgische frank. Samengevat: hoe hoger de werkloosheid en hoe lager de frank, hoe beter het aandeel presteert. De onderzoekers vonden geen verband met andere macro-economische variabelen of met fundamentele, bedrijfsgebonden gegevens.