BRUSSEL -- Lernout & Hauspie neemt volledig afscheid van Nasdaq. Het bedrijf was al in november vorig jaar van de Amerikaanse Nasdaq-beurs gegooid en heeft nu zelf Nasdaq Europe laten weten geen nieuwe notering na te streven. Voor de belegger blijven enkel nog de ,,pink sheets'' over.

L&H deed begin december 1995 als eerste Belgisch bedrijf de stap naar Nasdaq en noteerde sinds 23 juni 1997 ook op de Europese beurs Easdaq, nu Nasdaq Europe. Op 9 november vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat zijn boekhouding fouten en onregelmatigheden bevatte. Het aandeel werd in de VS geschorst en vervolgens geschrapt terwijl het in Brussel op Easdaq nog verhandeld werd (tegen 4,79 dollar) maar 's middags geschorst werd als gevolg van de beslissing in de VS.

Door de overname van Easdaq door Nasdaq was een terugkeer naar Easdaq (Nasdaq Europe) voor L&H niet evident. De verschillende onderzoeken tegen het bedrijf (onder meer van de Amerikaanse beurswaakhond SEC en Nasdaq Europe) en de lage beurskapitalisatie, maakten dat het bedrijf niet meer aan de noteringsvoorwaarden voldeed.

Voor de belegger blijft enkel handel mogelijk op de ,,pink sheets'' ( www.pinksheets.com ), een niet-gereglementeerde markt. LHSPQ sloot er eerder deze week af op een dieptepunt van 21 dollarcent maar noteerde gisteren rond de 40 dollarcent. (pdd)