PARIJS (bloomberg) -- Alcatel voert gesprekken om Lucent Technologies, de grootste Amerikaanse producent van telefoonmateriaal, over te nemen voor ruim 40 miljard dollar (1.800 miljard frank), voornamelijk in aandelen. Dat schreef de New York Times gisteren met verwijzing naar ,,bestuurders dicht bij de gesprekken''.

Als de bedrijven beslissen formele onderhandelingen te beginnen, zal een akkoord begin juni worden bekendgemaakt, schreef de krant. De bestuurders, die niet met naam genoemd worden, zeiden dat de kans op een akkoord 50-50 was. De prijs zou 20 procent meer zijn dan de huidige waarde van Lucent, 33,5 miljard dollar (1.507 miljard frank).

De Alcatel-aandelen verloren naar aanleiding van het artikel 1,85 euro (5,1 %) tot 34,15. Het bedrijf is daarmee 41,4 miljard euro (1.640 miljard frank) waard.

Gedelegeerd bestuurder Serge Tchuruk van Alcatel stuwt Europa's vierde grootste fabrikant van telefoonmateriaal al enige tijd richting Verenigde Staten. De overname van Lucent zou Alcatel helpen om de concurrentie aan te gaan met rivalen als Nortel Networks.

Sommige beleggers willen echter niet dat Alcatel een nieuwe overname doet na de aankoop, vorig jaar, van het Canadese Newbridge Networks voor 7,1 miljard dollar (319 miljard frank). ,,Dat zou geen goed nieuws zijn'', zei Jacques-Antoine Bretteil een beheerder bij International Capital Gestion.

De aandelen van Alcatel hebben dit jaar 43 procent van hun waarde verloren. Lucent ging 27 procent lager. Gisteren won Lucent 8 cent tot 9,81 dollar.

Alcatel is nog steeds van plan een bod uit te brengen op Lucents glasvezel- en kabelafdeling, volgens analisten 4 tot 6 miljard dollar waard, als het niet heel Lucent kan overnemen, zeiden de bestuurders aan de New York Times .

Geen van beide bedrijven wou gisteren enig commentaar kwijt. Ook vorige maand, toen de geruchten over de gesprekken voor het eerst opdoken, wilden de bedrijven niets zeggen.

Lucent, ooit de grootste producent van telefoontoebehoren, snoeit duizenden banen, schaft productielijnen af en verkoopt afdelingen in een poging om opnieuw winst te maken. Afgelopen kwartaal werd een verlies geboekt van 3,69 miljard dollar, met inbegrip van voorzieningen.

Lucent verkoopt zijn glasvezel- en kabelafdeling -- de tweede grootste na Corning -- om wat cash vrij te maken en te focussen op communicatiemateriaal en software.