BRUSSEL -- De kleine Belgische stroomproducent SPE heeft de gesprekken over een instap van de Franse stroomreus Electricité de France (EdF) in het kapitaal gisteren afgeblazen. SPE is al een tijd op zoek naar een sterke buitenlandse partner. Vandaag zit het in een verregaand samenwerkingsverband met Electrabel.

De publieke elektriciteitsproducent SPE maakt er geen geheim van dat het geen toekomst meer ziet in een samenwerking met Electrabel. Het ging een tijd geleden op zoek naar een nieuwe partner in het buitenland.

Uiteindelijk selecteerde het Franse EdF voor een exclusieve onderhandelingsronde. De afspraak was om tegen 18 mei middernacht een overeenkomst te hebben.

Gisteravond was bij SPE te horen dat de voorstellen van de Franse stroomreus volstrekt onbevredigend zijn. Bij SPE werd geen rekening meer gehouden met een ultiem voorstel van EdF. De publieke stroomproducent beheert zo'n 9 procent van de Belgische elektriciteitsproductie, maar bezit geen centrales. Sedert 1995 hebben SPE en het veel grotere Electrabel al hun centrales samengebracht in een groep en verdelen ze de investeringen in nieuwe centrales en de winsten uit de elektriciteitsproductie in een verhouding van 91,5 procent voor Electrabel en 8,5 procent voor SPE.