PARIJS (reuters) -- De beurs van Parijs verklaarde deze week dat ze vanaf 22 september haar maandelijkse termijnperiode gaat inruilen voor een systeem van cash settlement. Nu kan je op de Parijse beurs de 250 belangrijkste aandelen op termijn kopen en verkopen, waarbij de eigenlijke afrekening pas op het einde van de maand wordt gemaakt.

Voor grote en institutionele beleggers is dat systeem een vloek omdat ze hun geldstromen in real time willen beheren. Professionele traders hebben dan weer schrik voor de onvoorspelbare bewegingen die zich op het einde van de termijnperiode voordoen.

Maar voor het nieuwe ras van de daytraders -- particulieren die via Internet op de beurs speculeren -- was het een ideaal systeem om met ,,gratis krediet'' op de beurs te spelen.

De Franse online brokers vrezen dus voor een drastische daling van het aantal internettransacties -- en dus van hun inkomsten -- wanneer de termijnhandel wordt opgedoekt. ,,Onze klanten doen gemiddeld tien trades per maand, en we verwachten een terugval tot het Europese gemiddelde van vier transacties'', zegt Charles Beigbeder van Self Trade.

De meeste brokers zijn wel van plan om het ,,Amerikaanse'' systeem van margin accounts in te voeren, waarbij ze hun klanten zelf krediet geven om op de beurs te beleggen (maar dan alleen voor de 250 tot 300 meest liquide aandelen).

Ook in ons land wordt de veertiendaagse termijnperiode (quinzaine) op de termijnmarkt nog dit jaar afgeschaft.