BRUSSEL (reuters, eigen berichtgeving) -- Euronext en iX, de twee concurrerende Europese fusiebeurzen, krijgen vandaag de kans om met elkaar te praten in de marge van een vergadering met acht Europese beurzen. Intussen sloot het pan-Europese settlement-huis Euroclear een samenwerkingsakkoord af met het Britse Crest.

Acht Europese beurzen vergaderen vandaag in Frankfort over hun plan om tegen november een ,,losse alliantie'' te vormen, met wederzijdse verbindingen tussen de tradingsystemen en een geharmoniseerd marktreglement. Onder de deelnemers zitten ook de stichtende leden van de fusiebeurzen Euronext (Parijs/Brussel/Amsterdam) en iX (Londen/Frankfort).

Het zal de eerste keer zijn dat de respectieve voorzitters van de fusiebeurzen, de Fransman Jean-François Théodore en de Brit Don Cruickshank, elkaar spreken sinds de oprichting van iX werd aangekondigd, zeggen waarnemers.

Volgens ingewijden heeft Euronext de hoop op een toenadering met de Londense beurs nog niet opgegeven. Ze worden in die hoop gesterkt door de berichten over toenemende kritiek op iX bij de leden-aandeelhouders van zowel de Duitse als de Britse beurs.

Euronext zegt dat een overstap naar het Franse tradingsysteem NSC voor de Britten goedkoper is dan die naar het Duitse Xetra. ,,Bovendien heeft Euronext één centrale tegenpartij en iX niet'', luidt het.

Onlangs kondigden het Franse clearinghuis Clearnet en het Britse LCH (dat onafhankelijk is van de Britse beurs) al een fusie aan. Gisteren kwam daar het nieuws bij dat de Britse settlement-organisatie Crest een rekening heeft geopend bij Euroclear, de in Brussel gevestigde instelling die al nauwe banden heeft met Euronext. Dat maakt het voor Britse beleggers nog eenvoudiger en goedkoper om transacties te doen op Euronext.