De Europese beurzen gaven eens temeer een verdeeld beeld. De aandelen die de traditionele economie vertegenwoordigen, konden in het algemeen ruim 2 procent terrein winnen, maar in de technologiehoek was het kommer en kwel. Baan, Equel en boo.com zijn maar enkele van de zwaar getroffen waarden. Het rapport waarin PricewaterhouseCoopers waarschuwt dat één op de vier Britse internetbedrijven binnen minder dan zes maanden geen cash meer heeft, veroorzaakte flink wat onrust.

Het kon niet anders of Brussel moest voordeel halen uit zo'n situatie. Toch bleef de winst veeleer bescheiden. Een van de meest opvallende waarden was Omega Pharma. Bij een omzet van 132.000 stuks klom het aandeel net geen 6 % tot 41 euro. In de financiële hoek slaagden zowel Fortis (+0,24 %) als KBC (+0,17 %) en Dexia (+1,23 %) erin de rentevrees van zich af te schudden.

Bij de holdings klom de Gimv aanvankelijk bijna 2 %, maar uiteindelijk moest de Vlaamse investeringsmaatschappij 0,7 % terrein prijsgeven. De distributiesector scoorde over de hele lijn, wat niet gezegd kan worden van de chemiewaarden. Union Minière klom een fractie meer dan een half procent, net als Solvay (+1,5 %) en UCB (+0,5 %), maar Tessenderlo moest dan weer bijna één procent omlaag.

In de technologiehoek ontsnapte nagenoeg niemand aan de lagere trend, terwijl Roularta in de dunbevolkte afdeling Media bijna 4,5 % omlaag klapte.

Easdaq gaf een verdeeld beeld te zien. FLV Fund moest 1,75 % laten liggen en ook Innogenetics zakte 1,12 %. Maar Artwork Systems en Orthovita konden respectievelijk 3,57 % en 2,99 % binnen halen.

New York gaf een nogal lusteloos beeld te zien, wat al een vooruitgang is tegenover de dagen voordien. De Dow Jones slaagde er tot het begin van de namiddag in wat winst (16 punten) op het bord te houden, maar de Nasdaq stond met een verlies van 1,5 % duidelijk in het rood. De splitsing tussen de traditionele en de technologiewaarden wordt met de dag duidelijker, maar wordt als gevolg van het zwakke volume nog niet vertaald in duidelijk afwijkende index-evoluties.

Tokyo knalde scherp naar beneden onder druk van de sterk vertegenwoordigde technologiewaarden. Beleggers kijken steeds meer naar de jongste resultaten die bedrijven kunnen voorleggen en laten zich steeds minder leiden door de vooruitzichten op lange termijn.

In Frankfort was het zoeken om hier en daar een stijger te ontdekken. Zowel de technologiewaarden SAP, Deutsche Telekom, Siemens, Epcos verzwakten, net als de autosector. Bij de schaarse winnaars viel vooral Allianz op (+2,3 %). De beleggers anticiperen op de jaarresultaten die vandaag worden bekendgemaakt.

Parijs noteerde enkele spectaculaire koersdalingen, maar compenseerde dat met veel kleinere winsten. Equant was de opvallendste verliezer. De beursautoriteiten verruimden de marge waarbinnen het bedrijf kan worden verhandeld en dat leidde prompt tot een verlies van meer dan 21 %. Sinds midden februari moest het aandeel al ruim 60 procent inbinden. Slechte resultaten voor het eerste kwartaal en een rist verlagingen van de ratings duwen het aandeel met de neus in de modder.

Canal Plus bezette de tweede plaats op de hitlijst van de ergste dalers met -8,7 %. Carrefour was daarentegen een van de sterke winnaars met een klim van 6,77 %. Het nieuws dat Ahold zijn participatie in de Franse reus verhoogt, werd goed onthaald.

Ook in Amsterdam werden de technologiewaarden gedumpt en kochten beleggers in afwachting traditionele waarden. Baan (-13,7 %), UPC (-7,3 %) en Getronics (-5,8 %) waren de ergste verliezers.

Londen kon licht hoger afvlaggen, ook dankzij de traditionele waarden. Bedrijven als AstraZeneca, Glaxo Wellcome, SmithKline, Shell en BP Amoco haalden daar voordeel uit.