BRUSSEL -- Biologisch geteelde voeding is geen rage. Sinds tien jaar groeit de omzet van de biosector met gemiddeld 20 procent. De dioxinecrisis heeft er wel toe bijgedragen dat België zijn achterstand in snel tempo inhaalt.

De markt van de bioproducten zal in 2000 ongeveer 750 miljard frank waard zijn, schat Carol Haes, onafhankelijk consultant voor de ,,organische industrie''. ,,Dat is dubbel zoveel als de wereldwijde markt voor vruchtensap.''

De bio-industrie lijkt stilaan uitgegroeid tot meer dan een marginale speler. Een jaarlijkse cumulatieve groei van meer dan 20 procent heeft het productiegebied van de biologische landbouw uitgebreid over meer dan 130 landen. Vandaag werken ongeveer 675.000 landbouwers op een biologische manier. Het biologische landbouwareaal bedraagt zo'n 8,25 miljoen hectare.

Europa neemt ongeveer de helft van de wereldwijde biomarkt voor zijn rekening. De landbouwoppervlakte nam sinds 1985 toe van 120.000 hectare toe 3.000.000 hectare. Recentelijk lijken ook landen als Brazilië en Argentinië voor de organische voeding te bezwijken, zegt Haes.

België hinkte lange tijd achterop. In Duitsland kan 2,5 procent van de voedingsmarkt biologisch genoemd worden. In België is dat net geen 1 procent. Maar het verwachte groeiritme in België ligt een stuk hoger (25 tot 35 procent per jaar, tegenover 10 á 15 procent in Duitsland).

Vooral in Wallonië staat de biologische landbouw sterk. Het zuiden van België neemt 69 procent van de bioproductie voor zijn rekening. ,,Het is voor Vlaamse bedrijven ook moeilijk om om te schakelen. Als varkenskweker met 6.000 dieren schakel je niet zo gemakkelijk over naar een meer extensieve teelt. Biologische landbouw geeft altijd minder rendement per oppervlakte. De omschakelingskosten liggen vaak ook hoog.''