BRUSSEL -- Reizigers die naar of van de luchthaven van Zaventem rijden, kunnen vanaf vandaag op de website Airportstop terecht om carpooling te organiseren. Luchthavenexploitant Biac en Taxistop, die het project samen opzetten, hopen zo de bereikbaarheid van de luchthaven te verhogen en de verkeersknoop rond de luchthaven te verlichten.

Airportstop richt zich niet alleen tot de vliegtuigreizigers, maar ook tot de 25.000 werknemers van de luchthavenbedrijven in Zaventem. De helft daarvan rijdt met de auto naar het werk. Op de website kunnen zowel chauffeurs als passagiers hun gegevens achterlaten. Ze kunnen elkaar dan contacteren om de carpooling praktisch te organiseren.

Ook professionele luchthavenvervoerders werken mee aan Airportstop. Zij bieden er hun lege stoelen aan. Vaak rijden ze met volle busjes naar de luchthaven, maar rijden ze leeg terug. Die plaatsen kunnen via Airportstop worden opgevuld.

Het gebruik van de site is gratis. Chauffeurs en passagiers spreken voor het vervoer onderling een prijs af. De vrijblijvende richtlijn van Airportstop is 10 frank per kilometer, gedeeld door het aantal reizigers in de wagen. De professionele luchthavenvervoerders bepalen zelf een prijs, die ze op de site afficheren.

De initiatiefnemers rekenen op ten minste 20.000 ritten per jaar die via de site van Airportstop tot stand kunnen komen.

www.airportstop.org