BRUSSEL (belga) -- Twee van de drie beklaagden in het proces over de vervalsing van Tractebel-aandelen vragen een vrijspraak wegens de overdreven lange duur van het proces. De zaak dateert al van 1992, maar de raadkamer stuurde het dossier pas in maart vorig jaar door naar de correctionele rechtbank.

Een ex-bankbediende liet in Engeland een aandeel van Tractebel namaken en op grote schaal kopiëren. Daarop contacteerden twee Antwerpse Joegoslaven Dirk S., een 70-jarige ex-directeur van de Unesco, die eerst één en daarna meer dan 22.000 van die aandelen, ter waarde van zo'n 97 miljoen frank, verkocht in een KB-kantoor aan het Brusselse Schumanplein.

Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar cel voor het duo uit Antwerpen en vier jaar voor Dirk S. De advocaat van de twee Antwerpenaars pleitte gisteren dat voor zijn cliënten de redelijke termijn overschreden was en vroeg daarom voor allebei de vrijspraak. De feiten gebeurden in 1992, maar de raadkamer heeft het dossier pas in maart '99 naar de correctionele rechtbank verwezen.

Een deel van de valse aandelen kwam ook in Duitsland terecht. Een Duitse zakenagent kwam speciaal naar Brussel om ze te verzilveren. Volgens zijn advocaat wist de man absoluut niet dat het om vervalste aandelen ging.

De debatten worden op 2 juni voortgezet.