WASHINGTON (reuters) -- Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de remedies van Microsoft tegen de monopoliepraktijken waarvoor de softwarereus werd veroordeeld, afgewezen. Microsoft zou wijzigingen in zijn handelswijze hebben voorgesteld die volgens Justitie alleen maar ,,cosmetisch'' zijn.

Een rechter oordeelde begin april dat de softwaregroep misbruik maakt van haar monopoliepositie om concurrenten te weren van de softwaremarkt.

Microsoft werd ondermeer veroordeeld omdat het de codes van zijn besturingsprogramma Windows, waarop zo'n 90 procent van alle pc's draait, niet vrijgeeft. Daardoor kunnen andere softwareproducenten moeilijk toepassingen schrijven die op het besturingssysteem werken. De groep heeft ook Netscape, dat een concurrerende internetbladeraar heeft, van de markt gedrongen door de eigen bladeraar te verankeren in zijn besturingssysteem.

Microsoft schendt zo de anti-kartelwetgeving. De overheid vindt daarom dat de onderneming moet worden opgesplitst.

Afgelopen week deed Microsoft voorstellen om dat te voorkomen, maar de Amerikaanse overheid stelt nu dat die inhoudsloos zijn. Washington heeft de plannen om de software gigant in tweeën te hakken daarom woensdag opnieuw verdedigd. Microsoft zou aanhoudende onwil tonen om zijn illegale praktijken ter handhaving en uitbreiding van het monopolie van Windows te staken.

Eind deze maand houdt rechter Thomas Penfield Jackson nog een hoorzitting, daarna bepaalt hij de sanctie in het proces.