GB
©FdM

BRUSSEL -- De sociaal bemiddelaar deed gisterenavond tevergeefs een ultieme poging om de zaterdagstaking bij GB op te lossen. De kans dat er vandaag nog een oplossing gevonden wordt, is erg klein. Ondertussen brak gisteren in Luik bij Colruyt een wilde staking uit. Dat roept het spookbeeld op van een (gedeeltelijke) dubbele staking.

De verzoeningsvergadering bij GB kwam er minder dan twee dagen voor de geplande staking die zaterdag de super- en maxi's zou moeten platleggen. Volgens een vakbondsafgevaardigde stonden beide partijen op een bepaald ogenblik relatief dicht bij een akkoord maar kwam die op de helling toen de bonden overgingen tot een concrete invulling. ,,De enveloppe die op tafel lag verdween ploteling. Onbegrijpelijk'', zei een vakbondsafgevaardigde.

De bonden dreigen met actie omdat GB dit jaar geen winstpremie uitkeert als gevolg van de verliescijfers bij GB. De bonden spreken over een loonpremie en zeggen dat de cijfers bij GB gemanipuleerd worden.

Sommigen hadden gisterenavond nog op een verzoening getipt na de nederlaag van de socialistische vakbond in Brussel. Het BBTK-Setca in Brussel, waar Albert Faust de toon zet, speelde er zijn meerderheid kwijt door een verlies van vier zetels.

Bij Colruyt, waar de sociale verkiezingen nog bezig zijn, brak gisteren in Luik een zogenaamde wilde staking uit. Een tiental supermarkten werd plat gelegd. Het personeel klaagt er over de jacht op productiviteit en eist een loonsverhoging. Commercieel directeur Jean-Pierre Roelands zei te hopen dat er vandaag een oplossing wordt gevonden. Zonder oplossing dreigt er zaterdag niet alleen bij GB, maar mogelijk ook bij delen van Colruyt gestaakt te worden. Volgens Colruyt zal het zover niet komen. (pdd)