BRUSSEL -- De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv betaalt 1,5 miljard frank voor de Nederlandse durfkapitaalgroep Halder Invest. Halder wordt een gespecialiseerde divisie binnen de Gimv voor middelgrote bedrijfsovernames in Europa. Volgens Gimv-voorzitter Herman Daems gaat het om een belangrijke stap in de internationalisatie van de Gimv.

Het overnameakkoord tussen Halder Invest en de Gimv (DS 18 mei) werd pas gisterenochtend ondertekend. Beide partijen werden samengebracht door ABN Amro Bank die eerder al de Gimv bijstond bij de overnamepoging van het Nederlandse fonds Alpinvest.

Qua uitzicht zijn de twee dossiers erg verschillend, maar inzake impact niet, zegt Herman Daems, de voorzitter van de Gimv. ,,Bij Alpinvest vonden we een ploeg van 19 specialisten van wie het merendeel in Nederland. Halder Invest telt 12 specialisten, maar de ploeg van vijf medewerkers in Frankfort is groter dan die van Alpinvest.''

Het verschil is dat de Gimv bij Alpinvest ook de participaties in de bedrijven overnam, terwijl Halder fondsen beheert van derden. De Gimv neemt alleen de managementteams en het kantorennet over. Dat omvat naast een kantoor in Frankfort, een kantoor in Den Haag en een in Antwerpen.

Halder is gespecialiseerd in zogenaamde mid-cap buy-outs , overnames van middelgrote bedrijven. Halder wordt het aanspreekpunt binnen de Gimv voor deze markt in Europa. De Gimv behoudt het initiatief voor de grotere deals en de gespecialiseerde buy-out-fondsen. Er zijn plannen om op korte termijn een ,,Halder-kantoor'' in Frankrijk toe te voegen, in een volgende fase wordt gekeken naar Italië en Spanje.

De laatste twee fondsen van Halder werken met meer dan 8 miljard frank middelen, aangereikt door 35 institutionele beleggers. De Gimv gaat dit concept behouden. Er wordt nog dit jaar een nieuw fonds gelanceerd van 200 miljoen euro (8,07 miljard frank) waarvan de Gimv een belangrijke sponsor wordt.

Via Halder realiseert de Gimv twee doelstellingen: het investeringsfonds verwerft visibiliteit in de buy-out-markt en een aardige marktpositie in de snelgroeiende Duitse markt. ,,Indien we als Gimv een eigen Duits kantoor hadden opgezet, zou het lang geduurd hebben om de juiste deal flow te verwerven. De dossiers die je als nieuwkomer krijgt, zijn niet noodzakelijk de mooiste'', zegt Guy Mampaey, verantwoordelijk voor groeifinanciering bij de Gimv.

,,De deal flow in Europa neemt sterk toe doordat meer bedrijven de stap naar de beurs kunnen doen. De transacties worden ook groter. De Gimv moet dus meer Europees en groter worden. De markt wil toegevoegde waarde, dus moeten we meer specialiseren en ook daar heb je een grotere schaal voor nodig'', zei Herman Daems, in een vroeger leven professor strategie.

Volgens Daems worden de transacties ook minder gedeeld tussen verschillende partijen waardoor het erop aan komt rechtstreeks toegang te hebben tot de dossiers. Ten slotte zijn reputatie en track record andere sleutelelementen.

De Gimv verwacht dat Halder dit jaar 200 miljoen frank winst boekt waardoor de transactie een positief effect op de winst per aandeel zal hebben. René Smits, één van de oprichters van Halder, wordt waarnemend bestuurder bij de Gimv. Paul Deiters komt in het directiecomité. Paul De Ridder blijft het aanspreekpunt voor de Duitse markt.