NEW YORK (reuters) -- Een verse beleggingstip van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs: verkoop krijtjesstrepen, koop kaki of beige. De 130 jaar oude, respectabele bank gaf haar bankiers het signaal dat ze voortaan ook van maandag tot vrijdag hun nette pak in de kast mogen laten hangen, en overschakelen op casual wear .

De horde werknemers die elke ochtend het anonieme, trapezevormige hoofdkwartier van Goldman Sachs in lower Manhattan binnenstroomt, zal er dus allicht binnenkort wat fleuriger en kleuriger uitzien. Of toch minstens wat beiger, en wat minder grijs.

,,Eerst schakelden de tech-jongens en -meisjes over op vrijetijdskleding, dan volgde de mediagroep, en stilaan tastte het ook de bankiers aan'', zegt een junior investment banker . ,,Het is fantastisch. Want meestal draait het erop uit dat je hier toch tot 's avonds laat zit. En wanneer je dan een pak aanhebt, is dat belachelijk.'' Zelf draagt hij denim: ,,Het bespaart geld, en het gaat sneller 's ochtends.''

Het signaal van Goldman is een verdere stap in een trend die al een poosje bezig is in Wall Street, en die begon met de invoering van casual friday . In 1995 begonnen bankiers en makelaars in Wall Street hun jasjes en dasjes in te ruilen voor polo's en jeans op de laatste dag van de werkweek.

Volgens een woordvoerster van Goldman Sachs heeft de wijziging van de dress code te maken met de veranderende werkcultuur in de financiële wereld. Steeds meer klanten komen voor vergaderingen opdagen in vrijetijdskledij, en dan is het logisch dat de bankiers zelf dat ook doen.

Maar dat het Goldman is dat de spits afbijt, wekt toch enige verbazing. Het huis heeft de reputatie een conservatieve en bijzonder discrete instelling te zijn, die het zelfs niet de moeite vindt haar naam te zetten op haar hoofdzetel op het nummer 85 van Broad Street.

Bij Merrill Lynch, een van Goldmans grootste concurrenten, mogen de werknemers in vrijetijdskleding komen tijdens de zomermaanden en op vrijdag heel het jaar door. Maar formele kleding blijft een must voor de werknemers op de hoofdzetel in Manhattan. Ook de andere zakenbanken eisen formele kleding vier dagen per week. Hoewel volgens waarnemers hun werknemers in de vestigingen in het Californische Silicon Valley nooit pakken gedragen hebben. Formele kledij wordt in het zonovergoten en relaxte Silicon Valley immers als uncool beschouwd. Het kan dus wel eens gebeuren dat bankiers een net pak dragen op kantoor, maar zich wat losser opstellen wanneer ze buitenshuis vergaderen met hun coole klanten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig