De familie Quandt ontkende gisteren dat de Amerikaanse autoconstructeur Ford een bod had uitgebracht op haar belang van 48 procent in BMW. De aandelen van de Duitse autoconstructeur uit München, die met liefst 13 procent in waarde stegen na de hernieuwde overnamegeruchten, verloren daarop wat van hun glans, maar hielden toch nog winst vast.

De speculaties ontstonden naar aanleiding van een persconferentie van Ford in Londen over de Europese herstructurering. Waarnemers zagen echter ,,tekens'' dat de Amerikaanse autogigant ,,eventueel'' een bod zou uitbrengen op BMW. Het luxemerk zou ook 's werelds grootste autoconstructeur General Motors en Volkswagen interesseren.

Een woordvoerder van de Quandts ontkende echter dat de familie gesprekken voerde met Ford. Hij toonde zich verbaasd over het ,,vreemde'' gerucht. Na die mededeling, en gelijkaardige geluiden bij BMW zelf, vertraagde de koers tot 27,15 euro om te sluiten op 26,12 euro (+ 0,86), toch nog goed voor een winst van 3,4 procent.

De overnamespeculatie rond BMW wordt gevoed door de aanhoudende problemen bij dochter Rover, door de Duitse media ondertussen omgedoopt in ,,The English Patient''. Onder andere de familie Quandt maakt zich serieuze zorgen over het alweer gestegen verlies in 1999. Niet verwonderlijk met meer dan 50 miljard frank in het rood.

De strubbelingen bij Rover betekenen dat BMW, nochtans een van de meest rendabele merken, geen winststijging zal optekenen in 1999, een jaar waarin de autoverkoop in Europa een record vestigde.

De Quandts hadden topman Bernd Pischetsrieder al buitengezet omdat hij er niet in slaagde Rover weer winst te laten maken. Dat Pischetsrieder terecht kwam bij Volkswagen, Europa's nummer een, was voor ,,waarnemers'' vanzelfsprekend aanleiding om VW aan Rover te koppelen.

Zo'n overname zou VW in een voorrangspositie bij de Quandts plaatsen wanneer de familie toch een verkoop zou overwegen.

Andere bronnen wisten dan weer te melden dat General Motors een bod op BMW had uitgebracht, maar bij GM in Detroit wist men van niets.

Volgens analisten zijn er kopers genoeg voor het Duitse topmerk. De vraag is of de familie Quandt wel wil verkopen.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig