Ken je het spreekwoord nog: ,,Vergissen is menselijk, maar om de dingen echt in het honderd te doen lopen heb je een computer nodig''?

De mensen bij Baan moeten daar waarschijnlijk niet aan herinnerd worden. De Nederlandse softwaregroep heeft veel kopzorgen met slecht verkopende programma's en de verwerking van facturen. Het resultaat is een opeenstapeling van verliezen en moeilijkheden.

Baan moest het zonder permanente baas doen sinds de voormalige CEO Mary Coleman vorige maand ontslag nam.

Het bedrijf hoopte een grote investeerder aan te trekken maar dat lukte nog niet.

Nu dreigt de Amsterdamse beurs ermee om Baan op een speciale lijst te plaatsen van aandelen in moeilijkheden. Iets waarin naar verluidt ,,alleen gekken en gokkers investeren''.

Baan heeft vier weken om de beurs te overtuigen met plannen om de financiële crisis op te lossen.

En het wordt moeilijk om het advies van de beurs te volgen. Die wil dat Baan zijn meest winstgevende afdelingen verkoopt.

Maar dan zou er van het bedrijf niet veel meer dan een lege schelp overblijven.

En ondertussen krijgt de man die nu de zaken leidt, niet de beste kritiek ter wereld. De tijdelijke chief executive Pierre Everaert staat bekend als de ,,kruidenier'' wegens zijn tijd bij Ahold, de Nederlandse warenhuisketen.

Hij heeft niet de meest voor de hand liggende achtergrond voor een grote softwarebaas.

Maar gezien de vele zaken die moeten worden gedaan bij Baan, komen zijn vaardigheden om een boodschappenlijstje op te stellen misschien nog goed van pas.

© The Financial Times

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig