FRANKFORT (reuters) -- De beursgang van de Siemens-dochter Infineon, die computerchips maakt, kan de grootste ooit in Duitsland worden, groter dan die van Deutsche Telekom in 1996. Volgens analisten kan de beursintroductie zo'n 10 miljard euro (400 miljard fr.) opleveren, maar dat kan oplopen, afhankelijk van de voorwaarden die maandag worden bekendgemaakt.

De waarde van Infineon wordt geschat op 18 tot 22 miljard euro (726 tot 887 miljard fr.). Siemens zelf houdt het voorlopig op de tweede grootste Duitse beursintroductie. De elektrogroep zegt 25 tot 30 procent van Infineon op de beurs te willen laten noteren, maar beursanalisten gaan ervan uit dat Siemens wel eens tot 49 procent naar de markt kan doorschuiven.

Als dat het geval is, en afhankelijk van de prijs, kan de beursintroductie meer dan 10 miljoen euro opbrengen. Daarmee zou ze de opbrengst van de introductie van Deutsche Telekom vier jaar geleden overstijgen.

Infineon zal worden genoteerd in Frankfort en in New York vanaf 13 maart. Een succesvolle introductie zou een spectaculaire comeback van het bedrijf afronden, dat twee jaar geleden nog 1,2 miljard mark (24 miljard fr.) verlies maakte. Infineon kreeg toen klappen als gevolg van de prijzenoorlog in de chipsector. Siemens moest toen de state-of-the-art computerchipfabriek in Tyneside, Groot-Brittannië, gevoelig afslanken en schrapte er duizenden banen.

Deutsche Bank, dat de introductie mee begeleidt, zou naar verluidt een aandeel Infineon waarderen op 29 á 30 euro. Siemens zal Infineons kapitaal nog verhogen van 800 miljoen tot 1,2 miljard euro voorafgaandelijk aan de beursgang.

De meeste waarnemers nemen aan dat het publiek zal stormlopen voor Infineon. De beursgang maakt deel uit van een ingrijpende herstructurering bij Siemens. Eerder bleek al de beursintroductie van Epcos, een andere Siemens-dochter, een groot succes. Epcos produceert elektronische componenten en is een joint venture met het Japanse Matsushita. Sinds zijn introductie in oktober is het aandeel al met 370 procent gestegen. Het aandeel verving deze maand het Mannesmann-aandeel in de beursbarometer Dax-30.

Siemens zelf vaarde er ook wel bij. Het Siemens-aandeel steeg het jongste jaar met meer dan 100 procent. De beleggers toonden zich opgetogen dat de groep besliste niet-kernactiviteiten af te stoten.

Infineon laat de voorinschrijvingen door institutionele beleggers plaatsvinden van 21 februari tot 10 maart. Naast Deutsche Bank treedt ook Goldman Sachs op voor de begeleiding van de introductie buiten Duitsland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig