Als je onze regeringen ergens niet van kan verdenken, dan is het van een gebrek aan initiatieven. In sneltreinvaart passeren ministers van divers pluimage voorbij de lenzen van camera's en de notaboekjes van journalisten met zo populair mogelijke plannen. Liefst pikken ze daarbij in op thema's die scoren bij de electorale achterban: gratis vervoer, geen nachtlawaai, een banenplan voor jongeren.

Maar nu dreigt het de spuigaten uit te lopen. De heren en dames van de uitvoerende macht hebben de e ontdekt. Nu kranten pagina's vullen die een gouden e-toekomst voorspellen, wil ook de overheid e-commerce, e-business, en als ze dan toch bezig zijn, heel het Internet, de websites en de e-mail aanpakken.

De ministers Demotte en Daems riepen eergisteren -- rijkelijk laat -- voor vrijdagmiddag een persconferentie bijeen waar ze hun beleidsnota over e-commerce, elektronische handtekening en het dichten van de digitale kloof zouden voorstellen.

Een langverwachte nota: wekenlang al buigen allerlei werkgroepen van allerlei kabinetten zich over het document. Wekenlang al wordt beloofd dat de nota ,,volgende vrijdag'' op de ministerraad goedgekeurd wordt.

Helaas. Op het moment dat de persconferentie zou beginnen, werd ze afgelast. Waarom is niet echt duidelijk. Behalve dan dat, ondanks het wekenlange overleg, blijkbaar niemand eraan gedacht had dat overleg met de desbetreffende sector misschien wel aangewezen was voor men met ronkende verklaringen naar buiten kwam.

De lang verbeide nota werd dus vakkundig gedeletet. En er werd nipt voorkomen dat een paar voortvarende ministers weer voor hun beurt spraken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig