BRUSSEL -- Minister van Economie Rudy Demotte (PS) gaat deze lente met een heuse roadshow door het land trekken, om de hele bevolking te betrekken in de Nieuwe Netwerkeconomie.

De informatie- en communicatietechnologieën (ICT) vormen steeds meer de motor van de economische groei. De Europese ICT-markt was vorig jaar ongeveer 70.000 miljard frank waard, zeven maal het bruto binnenlands product van België.

De Belgische ICT-markt was in 1999 goed voor ruim 500 miljard frank omzet. Vooral het succes van de gsm en het Internet tekent voor de steile klim. Zo groeide de telecommunicatie-uitrusting met liefst 55 procent in België. Zowel in België als in de Europese Unie steeg de omzet in de betrokken sectoren met 12 procent.

In 2003 zal 80 procent van de economische groei in Europa op rekening van de ICT-sector komen. De grootste drijvende kracht achter deze expansie blijft volgens een studie van het EITO (European Information Technology Observatory) de overgang van de Europese economieën naar een Nieuwe NetwerkEconomie (NNE). In de NNE maken bedrijven voor al hun interne en externe diensten gebruik van de moderne informatie- en communicatietechnologieën. Internet is daarbij het aangewezen instrument. ,,Over vijf jaar zullen alle ondernemingen internetondernemingen zijn of niet meer bestaan'', stelt EITO.

De internetpenetratie is daarom de perfecte barometer om te meten in welke mate een land zal meekunnen in de NNE. Uit een EITO-studie blijkt dat België een middenpositie inneemt. Met vier internetadressen per 100 inwoners komen we na Finland, Zweden, Denemarken, Nederland, Groot-Brittannië en Luxemburg. We gaan Duitsland en Frankrijk, onze belangrijkste handelspartners, vooraf. Op de mediterrane landen hebben we zowat twee jaar voorsprong.

Helaas passen de onderwijssystemen zich slechts langzaam aan aan de nieuwe realiteit van de NNE. Tegen 2002 zal er in de Europese Unie een tekort zijn van ongeveer 1,6 miljoen ICT-geschoolden. Dat moet op alle niveaus worden aangepakt.

Daarmee sluit EITO, daarin geruggensteund door de Europese Commissie, zich aan bij de ICT-schokverklaring die Fabrimetal-Fabit vorige maand lanceerde.

De Belgische federatie die onder andere de IT- en telecombedrijven overkoepelt, stelde toen dat de jaarlijkse uitstroom van ICT-opgeleiden dringend moet worden verdrievoudigd naar minstens 6.000. ,,In België bestaan veel goede initiatieven, maar het geheel gaat te traag en hangt te veel af van individu's'', zegt Patrick Slaets, economisch adviseur bij Fabrimetal-Fabit. ,,We moeten de inrichtende macht van scholen sensibiliseren en leraars motiveren.''

Het schokeffect komt echter van de politiek. Een blitse roadshow in de grote Belgische steden en gemeenten moet de mentaliteitswijziging tot stand brengen. 150 gemeenten hebben de vraag gekregen in de lente een zaal voor minstens 400 personen ter beschikking te stellen voor Demotte en zijn hoogtechnologisch gevolg. ,,Eind april komt de showkaravaan op gang'', verduidelijkt het kabinet van de economieminister.

Sommige shows zouden naast hightech zelfs heuse acteurs inzetten om de ontelbare mogelijkheden van ICT over te brengen naar consument, kmo, overheid en jeugd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig