BRUSSEL -- De holding Cobepa heeft afgelopen jaar het nettoresultaat per aandeel verhoogd met 6 procent van 5,20 euro per aandeel tot 5,49 euro. De globale winst steeg slechts met een fractie, van 245,4 miljoen euro tot 247,4 miljoen euro. Op de beurs wordt er ondertussen gespeculeerd over de toekomst van Cobepa.

Financieel directeur Christophe Evers van Cobepa ontkende gisteren een bericht in de Financieel Economische Tijd dat Cobepa zich probeert los te weken van de groep BNP-Paribas via een management buy-out. BNP-Paribas bezit 59 procent van Cobepa. ,,In dat verhaal zit geen waarheid'', zei Evers.

Dit neemt niet weg dat er speculatie is over de plaats van Cobepa binnen de constellatie BNP-Paribas. Sinds de overname van Paribas door BNP, is daar onzekerheid over ontstaan. Evers zei gisteren dat de strategie van Cobepa gesteund wordt door de hoofdaandeelhouder alhoewel hij een dag eerder blijkbaar een ander geluid had laten horen.

Evers zei nog dat Cobepa dit jaar een hoger resultaat verwacht. Afgelopen jaar steeg de nettowinst met 6 procent per aandeel, onder meer door inkoop van eigen aandelen die waarschijnlijk vernietigd zullen worden. Cobepa wijzigde de boekhoudregels waardoor vergelijking met vorig jaar moeilijker is. Cobepa schat de intrinsieke waarde van zijn aandeel op 86,9 euro, 10,7 procent meer in vergelijking met 1998.

Het resultaat op basis van een beperkte consolidatie steeg fors van 184,3 miljoen euro tot 265,6 miljoen. Cobepa nam afgelopen jaar 15 nieuwe participaties. Dochter Ibel stapte onder meer in de taaltechnologiegroep Lant en in de biotechnologiebedrijven Virco en Tibotec. De belangrijkste transactie was de intrede naast D'Ieteren in Belron (Carglass, Autoglass), wereldleider van de vervanging en herstelling van autoruiten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig