BRUSSEL -- Technologiespecialist Jean-Claude Deschamps is aangeduid als adviseur om een verdere privatisering van de Gimv uit te tekenen. Eén van de scenario's is een privatisering door verkoop aan institutionele partijen. Deschamps staat dicht bij zowel het management van de Gimv, de overheid en de groep Barco, het ,,kroonjuweel'' van de Gimv.

Deschamps (65) is gevraagd door de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM), de holding waarlangs de Vlaamse overheid 70 procent in de Gimv aanhoudt, om de overheid strategisch advies te geven bij de verdere privatisering van de Gimv.

Deschamps is al sinds 1981 verbonden met de Gimv waarvoor hij het internationaal netwerk hielp uitbouwen. Hij heeft vele contacten in Azië en de VS. Hij staat ook dicht bij Hugo Vandamme, de Barco-topman die hoopt dat de Gimv in Barco blijft participeren en kent ook VLD-voorzitter Karel De Gucht goed. Beiden zaten destijds in het durfkapitaalfonds Trans European Growth (Teg) van de Gimv, het Nederlandse Nib en het Franse Idi. Teg participeerde in Zincpower (Bleyen) en Gnosis.

Deschamps staat voor een delicate opdracht. De hamvraag is voor welke vorm van privatisering van de Gimv gekozen wordt. De Gimv bekleedt een unieke positie in sectoren als informatietechologie en life sciences.

Verschillende investeringsfondsen staan klaar om een belangrijk pakket in de investeringsmaatschappij te verwerven.

Sommige regeringsleden zijn beducht voor een weinig transparante procedure met een privatisering á la tête du client . Onder meer het erg ambitieuze Nederlandse NIB Capital heeft Vlaams minister van Economie Dirk Van Mechelen al proberen warm te maken om de Gimv aan hen te verkopen. ,,De regeringsverklaring spreekt van een verdere privatisering via de beurs'', merken politici op. De woordvoerder van Van Mechelen zei gisteren dat de minister geen uitspraken meer doet tot 16 maart, de dag dat het dossier in het Vlaams Parlement behandeld wordt.

Waarnemers merken op dat een onderhandse privatisering, bij één of verschillende investeringsfondsen, indruist tegen de roep om de beurs van Brussel te stimuleren. De aandelen die nu vastzitten bij de overheid, zouden dan illiquide worden bij investeringsfondsen die uit zijn op zeggenschap bij de Gimv.

Een plaatsing bij pensioenfondsen kan slechts gedeeltelijk voor liquiditeit zorgen. De verhandelbaarheid is er zeker als de overheid kiest voor een verkoop van de aandelen Gimv via de beurs. Bij eerdere privatiseringen van de ASLK, de NIM en Belgacom werd telkens de kans gemist de beurs te verrijken.

De plaatsing bij een select aantal partijen impliceert een controlewijziging en een bod op de totaliteit van de Gimv. Doordat de Gimv Barco controleert, kan dit leiden tot een verplicht dubbel uitkoopbod.

Als gekozen wordt voor ,,volkskapitalisme'' via een beursgang, zal dat wellicht in twee stappen moeten gebeuren. Het volledig pakket is goed voor 37 miljard frank, evenveel als het beursluik van Agfa-Gevaert vorig jaar.

Ook in dat scenario staan mogelijk opdringerige partijen klaar om binnen te breken bij de Gimv door aankopen op de markt. Voorlopig staan nog alle opties open, maar het is duidelijk dat een stevig rondje lobbyen op gang zal komen om greep te krijgen op de Gimv.

Met Deschamps heeft de overheid een adviseur die de Gimv door en door kent. Het curriculum van Deschamps is nauw verweven met de ontwikkeling van spitstechnologie in Vlaanderen.

Hij is één van de geestelijke vaders van Telenet, was mede-oprichter van de chipfabrikant Mietec en speelde begin de jaren tachtig een belangrijke rol in de redding van Barco. Hij is er nog steeds bestuurder.

Deschamps bouwde aanvankelijk een carrière op bij de Zwitserse groep Cossonay-Gardie die later fusioneerde met Merlin Gerin (Groep Schneider) en stond daarmee aan de wieg van Telindus, ontstaan uit het Belgische filiaal van Gardy.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig