BRUSSEL -- De koersen op de beurs van Brussel zakten gisteren met gemiddeld 3,32 procent, tot het laagste peil sinds drie maanden. Brussel deed daarmee nog slechter dan de overige Europese beurzen, die tussen 2 en bijna 3 procent verlies leden. Waarnemers spreken in verband met de Belgische aandelen van ,,een veralgemeende vertrouwenscrisis''.

Het was de vierde dag op rij dat Brussel terrein moest prijsgeven. De stijgende rente die ook de andere Europese beurzen deed tuimelen, geeft de Belgische aandelenmarkt meer tegenwind dan gemiddeld omdat de rentegevoelige financiële waarden (banken en verzekeringsmaatschappijen) oververtegenwoordigd zijn.

Maar de verzwakking van Brussel lijkt volgens steeds meer analisten fundamenteel. Terwijl de overige Europese beurzen vandaag of een van de komende dagen allicht hun recordrace hernemen, raakt Brussel maar niet uit het moeras.

Het jongste record van de Bel-20 (3.713 punten) is al bijna 13 maanden oud. Gisteren stond de sterindex precies 20 procent lager (2.972 punten). Tussendoor deed Brussel nog wel wat pogingen, maar hoger dan 3.350 punten kwam de index tijdens de jongste negen maanden niet meer.

De overige Europese en ook de Amerikaanse beurzen worden ondertussen voortgestuwd door de technologiewaarden, de telecomaandelen en de jongste weken ook de mediafondsen. Daarnaast stuwen megafusies diverse aandelen naar duizelingwekkende hoogten.

Brussel zag ondertussen het ene aandeel na het andere vertrekken. Petrofina, Belcofi, Cockerill Sambre, Asturienne en binnenkort CBR veegden 12,5 procent van de Brusselse beurskapitalisatie weg.

Bovendien kiezen steeds meer beleggers sinds de komst van de euro voor de grootste aandelen in hun sector, zonder te kijken naar de nationaliteit van de bedrijven. Brussel heeft hen weinig te bieden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig