De Europese beurzen moesten het terrein dat ze maandag konden veroveren meer dan prijsgeven. De combinatie van stijgende rentetarieven en een zwakke opening op Wall Street deed de Europese technologie-, media- en telecomwaarden de das om.

Brussel presteerde gisteren voor de tweede maal op rij opvallend slecht. De Bel-20 zakte voor het eerst sinds bijna drie maanden door de 3.000-punten drempel en sloot op 2.972,1, een verlies van 3,32 procent. Maandag werd ook al een verlies van 1,74 procent geleden. Van de 20 aandelen in de sterindex kon er slechts één (IBA) winst boeken. Waarnemers menen dat de koers van dat technologiefonds zwaar werd ondersteund door de banken. IBA lanceerde gisteren een ambitieuze kapitaalverhoging die 10 miljard frank moet opbrengen. Elders konden Omega Pharma (+3,81 %) en VPK Packaging (+2 %) tegen de stroom in roeien, maar daarbuiten was het kommer en kwel. De financiële sector had het andermaal zwaar te verduren. Rentestijgingen knabbelen aan hun winstmarge en dat vertaalden de beleggers in 1,89 % verlies voor Fortis, 4,49 % voor KBC en 2 % voor Dexia. Bij de holdings moesten Gimv en Finoutremer elk 3,6 % inleveren. Bij de technologiewaarden vielen klappen voor Barco (-3,45 %) en vooral Real Software (-6,06 %). Ook Agfa-Gevaert deed het opvallend slecht met een verlies van 5,86 %. De telecomaandelen Mobistar en Telinfo zakten respectievelijk 3,88 % en 2,71 %. D'Ieteren kreeg een aderlating van 4,64 % te incasseren, terwijl Solvay 4,71 %, Tessenderlo 2,77 % en UCB 1,54 % omlaag moesten. Opvallend was ten slotte ook het zware verlies van de distributiesector. Delhaize verloor 4,32 %, GIB verzwakte 4,76 % en Colruyt ging 3,07 % omlaag.

Op Easdaq werden enkele stevige winnaars opgetekend. City Bird klom meer dan 10 %, Pharming Group deed nog beter met een stijging van 11,54 %. Innogenetics daarentegen moest 4,12 % prijsgeven.

New York gaf andermaal een dubbel beeld te zien. Op Wall Street zakten de vedettewaarden onder druk van een verdere rentestijging, maar de technologie- en telecomwaarden krikten de Nasdaq naar het zoveelste nieuwe recordpeil. Kort na de middag noteerde de Dow rond 11.600, een verlies van ongeveer 115 punten, terwijl de Nasdaq ruim 40 punten hoger stond rond 4.105.

In Tokyo werden velen wat ongemakkelijk op het wel erg hoge peil dat maandag gehaald werd. De sterke yen en de toenemende volatiliteit van de Amerikaanse aandelenkoersen deden nogal wat beleggers voor winstnemingen kiezen. Dat resulteerde voor de Nikkei in een verzwakking van 1,24 % tot 19.196,57.

Frankfort ging sterk van start en klom zelfs boven 7.300 punten, maar de zwakkere opening op Wall Street dreef de beleggers terug. De DAX zakte uiteindelijk 2,57 % tot 7.072,12. Degussa (-5,28 %) en Mannesmann (-5,39 %) kregen de ergste klappen.

Parijs dook fors in het rood en nam daarbij twee technische drempels met een keer. Analisten verwachten daarom dat de markt nog een tijdje turbulent zal blijven. De CAC verloor 2,9 % en vlagde af op 5.672,95 punten. Alcatel moest voor de tweede dag op rij fors terrein prijsgeven (-4,4 %) nadat de directie maandag waarschuwde voor de hoog gespannen verwachtingen.

Amsterdam kon de schade redelijk beperken, maar moest toch ook 2 % prijsgeven. De Nederlanders waren minder onder de indruk van Wall Street, maar kijken wel bezorgd naar de klimmende rente. Philips, dat maandag de hoogste koers ooit liet optekenen, zakte gisteren 4,48 %. Akzo Nobel gaf ongeveer evenveel terrein prijs. Baan was een van de weinige aandelen die tegen de stroom op gingen. Onder druk van speculaties over een mogelijke overname klom de koers van de softwarespecialist 4,75 %.

Londen dook 2,5 % omlaag en belandde op 6.504,6 punten. Bank- en farmawaarden leidden de neerwaartse trend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig