LONDEN (reuters) -- Het Amerikaanse Citigroup koopt de Britse zakenbank Schroders voor 1,35 miljard pond sterling, omgerekend zowat 84 miljard frank.

Schroders Plc, een familiegroep, behoudt de afdelingen vermogensbeheer en private banking en zal de opbrengsten van de verkoop gebruiken om die activiteiten voort te ontwikkelen.

Met de aankoop van Schroders koopt Citigroup een toegangsticket tot de Europese markt voor zakenbankieren. Schroders is een van de oude Britse zakenbanken maar moest de jongste jaren terrein prijsgeven aan Amerikaanse rivalen als Goldman Sachs en Morgan Stanley die in hun Europa hun graantje kwamen meepikken van de golf van fusies en overnemingen.

Citigroup omvat overigens al een zakenbank, Salomon Smith Barney, maar die speelt niet meer in de eerste liga. De combinatie van Schroder en Salomon Smith Barney brengt Citigroup, de grootste financiëledienstengroep van de Verenigde Staten, opnieuw in de race.

Dat verklaart waarom Citigroup bereid was een premie van 550 miljoen pond (34,2 miljard frank) te betalen bovenop de nettoactiefwaarde van Schroders.

Citigroup maakte gisteren overigens bekend dat ze in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst realiseerde van 2,62 miljard dollar (103,5 miljard frank), een stijging met 287 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien. Over heel vorig jaar steeg de winst met 70 procent tot 9,87 miljard dollar of 390 miljard frank.

De sterke stijging van de beurskoersen, de vele beursintroducties en de golf van fusies en overnames leggen de grote Amerikaanse banken en beurshuizen in het algemeen geen windeieren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig