ANTWERPEN -- Het Nederlands durfkapitaalfonds Alpinvest ontkende gisteren dubbel spel gespeeld te hebben tegenover de Gimv. Volgens Stan Vermeulen, directievoorzitter van Alpinvest, was het tegenbod van de NIB een verbazingwekkende ontwikkeling die te goed was om neen tegen te zeggen. En ja, de man zijn geweten heeft eventjes geknaagd.

Van onze redacteur Pascal Dendooven

Marc Gedopt, voorzitter van de Nationale Investeringsbank (NIB) uit Den Haag en Stan Vermeulen, voorzitter van Alpinvest, waren gisteren naar Antwerpen afgezakt om toelichting te geven bij het voornemen van de NIB om Alpinvest over te nemen. Normaal liep gisterenavond het bod van het Vlaams investeringsfonds Gimv op Alpinvest af, maar de Gimv trok vrijdag zijn bod in nadat bleek dat Alpinvest zich akkoord verklaarde met een hoger tegenbod van de NIB.

De NIB had volgens Stan Vermeulen pas donderdagavond Alpinvest gecontacteerd met de boodschap dat het bereid was tien procent meer te betalen en Alpinvest in te passen in de NIB. Stan Vermeulen belde prompt naar Gimv-voorzitter Herman Daems met de boodschap dat het voorstel waardevol was, maar dat hij niet over een nacht ijs zou gaan.

Vrijdagochtend werd het aandeel Alpinvest dan geschorst op de beurs van Amsterdam en werd de raad van bestuur (commissarissen) en het directiecomité van Alpinvest bij elkaar geroepen. Leuk detail: een van die commissarrissen is Fred Chaffart, de vroegere voorzitter van de Generale Bank, die geconfronteerd werd met een bod van voormalig G-Bank-medewerker Marc Gedopt. Omstreeks 15 uur in de namiddag was de directie van Alpinvest en de NIB het al principieel eens over de fusievoorwaarden.

De Gimv, die vijf maanden met Alpinvest onderhandeld had over een huwelijk, stelde verbaasd vast dat Alpinvest niet meer dan een dag nodig had voor deze partnerruil. Hoe kan dat nu? Stan Vermeulen legde het gisteren aan de Belgische pers uit.

,,NIB en Alpinvest kenden elkaar al lang. We kenden de mensen en de participaties waardoor we snel konden beslissen.''

Marc Gedopt, de Vlaming die de NIB leidt, zei dat beide partijen al in september met elkaar gesprekken hadden gevoerd. De NIB was toen om interne redenen nog niet klaar voor een krachtenbundeling. Toen de Gimv bekend maakte dat het wou fusioneren met Alpinvest, poogde Gedopt tot een fusie met drie partijen te komen. Toen dat niet lukte, lanceerde hij een hoger tegenbod.

Alpinvest bleek vooral gecharmeerd door de miljardenpot die Gedopt Alpinvest voorhield. De NIB is een beetje te vergelijken met het Belgische Blauwe Fabriekje (NMKN) van weleer, maar dan aangevuld met een divisie risicokapitaal. Die divisie heeft geen scherp profiel, is eerder risicoschuw en is aanzienlijk minder gespecialiseerd dat de Gimv.

De Antwerpenaar Marc Gedopt mikt op een heuse cultuurschok bij de NIB, die de naam NIB Capital krijgt. NIB Capital moet een toonaangevende wereldspeler worden. Er komen drie gespecialiseerde divisies: NIB Capital Private Equity (durfkapitaal), asset management (fondsenbeheer) en zakenbankieren. De divisie durfkapitaal gaat zowel investeren in fondsen, zal optreden als co-investeerder en als directe investeerder. Alpinvest staat voor dit laatste luik.

De fondsenpoot start met 5 miljard euro middelen die overgeheveld worden van de pensioenfondsen PGGM en ABP, de aandeelhouders van NIB Capital. Bedoeling is in drie jaar 11 miljard euro (443,7 miljard frank) in portefeuille te hebben. De tak directe investeringen krijgt 600 miljoen euro. Het vooruitzicht voor het management van Alpinvest om ook mee te delen in de meerwaarden op deze bedragen, was voldoende om afscheid te nemen van het beoogd partnership met de Gimv.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in