ANTWERPEN -- Een onaangekondigde blokkering van de sluizen was tot voor kort een zeer efficiënt stakingswapen in de Antwerpse haven. De havenbestuurders en de vakbondsvertegenwoordigers hebben nu in een cao de afspraak gemaakt dergelijke wilde stakingen te bannen. Wilde stakingen worden bovendien gecounterd met de inzet en bescherming van werkwilligen.

Het schrikbeeld van enkele stakers die met een actie aan de sluizen de hele haven verlammen, is verleden tijd. Zo stelde de schepen van de haven, Leo Delwaide, het gisteren bij de voorstelling van de eerste afzonderlijke collectieve arbeidsovereenkomst voor het Antwerpse havenpersoneel.

De vakbonden hebben zich er in de cao ook toe verbonden spontane stakingen niet meer te erkennen. De afspraak is, bij signalen van sociale onrust, onmiddellijk een overleg op gang te brengen.

Behalve de afspraken rond sociale vrede stelt de cao voor 2000 en 2001 ook een beperkte loonsverhoging in het vooruitzicht. Die gaat het Antwerpse havenbedrijf 45 miljoen frank extra kosten.

Er komt een zaterdagvergoeding van 25 procent, die voor de duurtijd van de cao wel meteen wordt omgezet in kredieturen. De directeur-generaal van het Antwerpse Havenbedrijf, Eddy Bruyninckx, omschreef het als een ,,ontradingstoeslag'' omdat het havenbestuur de ambitie heeft om weekendwerk tot een minimum te beperken. Bonden en havenbestuur spraken voorts af dat tijdens het overleg voor de volgende cao onderhandeld wordt over het optrekken van de zaterdagvergoeding tot 50 procent.

Een tweede loonsverhoging krijgen de werknemers van het Antwerpse havenbedrijf in de vorm van maaltijdcheques a rato van 86 frank per dag en een wachtvergoeding. Het havenbedrijf gaat ook een collectieve hospitalisatieverzekering afsluiten voor alle personeelsleden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig