BRUSSEL -- Norbert Jessus, de burgemeester van het dorpje Trith Saint-Léger bij Valenciennes, is razend. Het vliegveld dat gedeeltelijk op zijn grondgebied ligt, plant een uitbreiding. Zonder dat hij vooraf werd geraadpleegd, zonder dat zijn gemeente er enig economisch voordeel mag van verwachten.

Alleen het lawaai en de vervuiling zijn voor Trith: het dorp ligt pal onder de aanvliegroute.

Tot nu vinden slechts enkele vliegtuigjes per week, vooral kleine sportmodellen, hun weg naar het vliegveld. Na de uitbreiding zou het vliegveld een luchthaven worden, goed voor 4.500 vluchten per week. ,,Dat is elk uur één toestel'', gilde de burgemeester verontwaardigd.

Om zijn slapende dorpsgenoten wakker te houden bij het protest tegen de uitbreiding, had Jessus een drastisch plan.

Op het balkon van het gemeentehuis liet hij twee krachtige boxen plaatsen. Elk uur krijgt de gemeentesecretaris de taak een plaat af te spelen: een plaat met het geluid van opstijgende en dalende vliegtuigen.

Trith Saint-Léger is de ,,dorpsmuziek'' na vijf dagen hartgrondig moe. Voorstanders van het vliegveld kunnen in de lokale gemeenschap op nog weinig consideratie rekenen. ,,De plaatjes van de burgemeester kun je afzetten, de vliegtuigen niet'', reageert de goegemeente.

Volgens de gemeentesecretaris heeft het luidruchtige verzet al resultaat: de uitbreidingswerken die maandag hadden moeten beginnen, zijn nog niet van start gegaan.

De burgemeester mag dan een communist zijn, Trith Saint-Léger verwacht een mirakel van Jessus.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig