AMSTERDAM (reuters, eigen berichtgeving) -- De Nederlandse grootbank ABN Amro gaat in Nederland 150 van haar 900 kantoren sluiten. Daardoor sneuvelen 2.500 van de 24.000 banen. Het uitgespaarde geld wordt geïnvesteerd in elektronisch en internetbankieren.

De maatregel, een onderdeel van het plan ,,Focus 2005'', is bedoeld om het kostenpeil van ABN Amro te verminderen. De Nederlandse grootbank wil haar distributieapparaat slagvaardiger maken en heeft aangekondigd dat ze aanzienlijk zal investeren in informatie- en communicatietechnologie, versta elektronisch bankieren en het Internet.

Het kantorennet in Nederland wordt heringericht, om beter te kunnen inspelen op de eisen van de klanten. Er komen kantoren met een volledige dienstverlening en kantoren met een advies- en verkoopfunctie waar de klanten echter niet terecht kunnen voor financiële verrichtingen. Daarvoor moeten ze zich wenden tot de zogenaamde ,,cash points'', geldautomaten voor afhalingen en stortingen en andere transacties.

Door de reorganisatie zullen 2.500 van de ongeveer 24.000 banen verdwijnen, vooral loketbedienden en administratieve functies. ABN Amro hoopt dat gedeeltelijk op te vangen met natuurlijke afvloeiingen en bestaande afspraken.

,,De rol van het kantorennet verandert, door de opmars van het elektronisch betalingsverkeer en de achteruitgang van het gebruik van contant geld'', zegt Rijkman Groenink, hoofd van de divisie Europa van ABN Amro. Rijkman volgt binnenkort Jan Kalff op als voorzitter van de bank.

Met de maatregel, die gespreid wordt over vijf jaar, hoopt ABN Amro een jaarlijkse besparing te realiseren van 160 miljoen euro (6,5 miljard frank).

De Nederlandse grootbank was wel verplicht tot de reorganisatie over te gaan, want de kosten van de Nederlandse divisie in verhouding tot haar inkomsten bedragen 65 procent. Dat is een stuk hoger dan de internationale concurrenten. Fortis Bank bijvoorbeeld mikt op een kostenratio van 55 procent tegen 2003 en de Britse Bank Lloyds TSB heeft een kostenratio van maar 47 procent. ,,Als je één van de winnaars wil zijn in Europa, moet je één van de efficiëntste banken zijn'', stippen analisten aan.

Met haar reorganisatie volgt ABN Amro het voorbeeld van Deutsche Bank. De nummer één in Duitsland kondigde begin deze maand aan 250 kantoren te sluiten in Duitsland en tegelijk meer te gaan investeren in haar internetbank. Op die manier wil Deutsche Bank de kosten van haar dure kantorennet drukken. Deutsche Bank is overigens op zoek naar een partner die zijn kantoren in Duitsland met die van Deutsche Bank wil samensmelten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig