BRUSSEL -- Ubizen haalt de vorig najaar uitgestelde kapitaalverhoging van ongeveer 75 miljoen euro opnieuw uit de koelkast. Een bankenconsortium bereidt de kapitaalverhoging voor de maand maart voor. Ondanks de fors gestegen beurskoers, lijkt Ubizen niet van plan om meer op te halen.

Ubizen stelde eind oktober een geplande kapitaalverhoging van circa 75 miljoen euro (drie miljard frank) uit onder druk van ineenzakkende beurzen. Een gelukkige beslissing, want sinds half november is de waarde van technologie-aandelen explosief gestegen. De koers van Ubizen is sinds eind oktober gestegen van circa 35 euro tot meer dan 90 euro. Gisteren alleen al steeg Ubizen van 84,5 euro tot 92,5 euro terwijl de beurs van Brussel met 3,3 procent daalde.

Tenzij de beurs en de beurskoers van Ubizen een onverwacht sterke correctie zouden kennen, gaat Ubizen van dit klimaat gebruik maken om in maart de kapitaalverhoging door te voeren. Opvallend is dat Ubizen (voorlopig) niet van zijn hoge beurskoers profiteert om meer geld op te halen. Door die hoge koers moet Ubizen slechts de helft zoveel aandelen uitgeven als eerst gepland.

Ubizen organiseerde in december wel een tussentijdse kapitaalverhoging van 640 miljoen frank om aan de noteringsvereisen van Easdaq te blijven voldoen. Stijn Bijnens: ,,We zijn klaar om geld op te halen. Een exacte datum is er nog niet, maar we zijn er klaar voor.''

De banken Crédit Suisse First Boston (CSFB), BBL (ING) en KBC Securities bereiden de nieuwe aandelenplaatsing voor. CSFB leidt de operatie. Toen Ubizen begin vorig jaar nog onder de naam Netvision naar Easdaq trok, reserveerde KBC de aandelen voor het eigen cliënteel. Daar is deze keer geen sprake van. Ondertussen is de waardering wel totaal verschillend.

De operatie in maart gaat niet gepaard met een notering op Nasdaq. Volgens Ubizen hebben internationale fondsenbeheerders het aandeel al ontdekt en verklaart dat de sterke koerswinst van de jongste weken. Ubizen wil eerst afwachten welke plannen de Nasdaq in Europa heeft en hoe de groeibeurzen zich Europees gaan consolideren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig