LEUVEN -- Concentra Holding en Ubizen, het internetbeveiligingsbedrijf waarin ook Concentra participeert, richten de joint-venture Ubimedia.com op met een startkapitaal van 13,1 miljoen euro (528 miljoen fr.). ,,Ubimedia wordt een bedrijf waarin alle technologieën nodig in de digitale economie aanwezig zullen zijn'', zegt Jean-Paul Coenen, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Ubimedia.

In eerste instantie worden in Ubimedia bestaande participaties van Ubizen en Concentra ingebracht. Maar het gaat om meer dan een verschuiving van operaties. Concentra investeert ook 6,2 miljoen euro (250 miljoen fr.) in cash en brengt zijn aandelen in de reclameregie Publicast en in het datamining bedrijf Minevision in. Ubizen brengt de bedrijven Webpromis, HostIT en Inteach in, net als zijn aandeel in Publicast. Spoedig zal ook het bedrijf Expanded Media (het vroegere Webvision, ontwerper van websites) worden ingebracht in Ubimedia.

Volgens Coenen zijn de bedrijven die nu onder Ubimedia zitten goed voor 100 medewerkers en voor ongeveer 480 miljoen frank omzet ('99). ,,Groeipercentages zetten we niet voorop. Maar als je ziet dat elk van die bedrijven nu in een startfase zit in een markt die groeit met misschien 600 of 700 procent per jaar, dan zie je dat daar zeker enkele nieuwe Ubizens kunnen tussenzitten.''

De bedrijven binnen Ubimedia die het verst gevorderd zijn, zijn Webpromis (25 medewerkers), HostIT (20 medewerkers) en eXpanded Media (47 medewerkers).

Webpromis ontstond in 1997 als management buy-out van de televisiemaatschappij Nethold, toen die zelf werd overgekocht door Canal+. Webpromis levert vooral diensten voor elektronische handel voor de media- en ontspanningsindustrie. Webvision, dat onlangs werd omgedoopt in eXpanded Media (een naamsverandering die gepaard ging met de naamsverandering van Netvision in Ubizen), bestaat pas sinds eind 1998 en telt ondertussen bijna 50 medewerkers. Het bedrijf ontwerpt websites.

De activiteiten van HostIT kan je best omschrijven als ,,gastheer-server'': het bedrijf leidt internetverkeer van bedrijven naar zijn server en doet er zelf het volledige informaticabeheer van. Daarnaast stoomt HostIT zich klaar om in de ontluikende markt van asp-technologie (application service provider ) zijn mannetje te staan.

Coenen verwacht dat verschillende participaties naar de beurs zullen trekken. ,,Binnen een termijn van achttien maanden'', zegt hij.

,,Met Ubimedia gaan we alle enabling technologieën om digitaal te ondernemen in een koepel samenbrengen'', zegt Coenen. ,,Klanten vragen één technologiepartner die hen alle technologieën en diensten kan leveren nodig om op het Internet zaken te gaan doen. De markt is inmiddels zover dat grote klanten niet meer de behoefte hebben om rond te shoppen en één aspect van internettechnologie hier, het andere daar te halen. Je moet zorgen dat je een totaalconcept kan bieden.''

Ubimedia moet er ook voor zorgen dat bij Ubizen zelf alle aandacht kan gaan naar de kernactiviteit: beveiliging van computernetwerken.

,,Het maakt ons transparanter en dat is een goede zaak'', zegt Stijn Bijnens, afgevaardigd bestuurder van Ubizen.

,,Analisten waarderen Ubizen in de eerste plaats omwille van zijn kernactiviteit. Door de andere activiteiten duidelijk te structureren, maken we die zichtbaarder. Bovendien geeft de markt ons geen cash om die nevenactiviteiten uit te bouwen, maar om te investeren in onze eigen kernactiviteit. Ubimedia zal niet meer geconsolideerd worden in Ubizen'', zegt Bijnens.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig