BRUSSEL -- Ðe beursgenoteerde mediagroep Roularta, Concentra Grafische Groep en Mercator Press uit Jabbeke hebben een overeenkomst getekend om hun drukkerijactiviteiten in een gemeenschappelijke holding onder te brengen. Het gaat om een belangrijke consolidatie in de Belgische drukwereld.

De gemeenschappelijke holding, die Mercator Printing Group zal heten, zal een geconsolideerde omzet van ongeveer 9 miljard frank realiseren. Er zijn 968 voltijdse banen bij de nieuwe groep. Volgens Peter Baert, voorzitter van Concentra Holding, de holding boven Concentra Grafische Groep, gaan de drie bedrijven elk een gelijke deelneming aanhouden in de nieuwe groep.

,,De drukkerijwereld kent een Europese consolidatiebeweging. Door samen te gaan, kunnen we die internationalisering aan'', zegt Baert. Concentra brengt alleen zijn drukactiviteiten voor derden in de nieuwe holding in. Het zopas geopende drukcentrum voor kranten in Beringen-Paal, waar Concentra ruim 2 miljard frank in investeerde, wordt buiten de fusie gehouden.

Er wordt door geen van de partijen cash geld ingebracht. De drie bedrijven werden ongeveer evenwaardig gewaardeerd. Het eigen vermogen van de nieuwe groep zou uitkomen op ongeveer 1,8 miljard frank. Roularta Media Group brengt al haar drukactiviteiten onder in Mercator Printing, dus ook de drukpersen voor de tijdschriften van de eigen groep. ,,Met een orderboek van ruim 2 miljard frank omzet worden we meteen de grootste klant van de nieuwe groep'', zegt Rik Denolf, afgevaardigd bestuurder van Roularta Media Group (RMG). De prepress-activiteiten van Roularta komen niet in de nieuwe holding terecht. Vorig jaar was de drukkerij van de West-Vlaamse groep goed voor ongeveer 3,5 miljard frank omzet.

RMG, dat genoteerd staat op de beurs van Brussel, zal Mercator Printing Group voor ongeveer een derde consolideren in zijn boeken. ,,We verwachten dat dit een positief effect zal hebben op onze omzet en resultaat'', aldus Denolf. ,,We hoeven geen cash in te brengen en door rationeler te gaan aankopen en rationeler de persen te gaan gebruiken, zullen we sneller groeien dan als we alleen waren gebleven.''

Denolf wijst erop dat Roularta nu soms met planningsmoeilijkheden kampt en af en toe grote orders moet weigeren omdat de eigen bladen voorrang krijgen op de persen. ,,De nieuwe groep heeft drukkerijen in Antwerpen, Hasselt, Lier, Jabbeke, Roeselare en Neuville-en-Ferrain, net over de Franse grens. Dat maakt ons veel flexibeler.''

Mercator uit Jabbeke was totnogtoe in handen van de families Bogaert en Adriaen. Ook die twee families worden aandeelhouder van de nieuwe groep. Mercator Printing zal worden geleid door een directiecomité met afgevaardigden van de drie bedrijven.

Het is wel nog afwachten of de raad voor de mededinging de fusie zal goedkeuren.

De raad dient zich binnen een termijn van 45 dagen uit te spreken over de verrichting.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig