BRUSSEL -- Alle Belgen hebben een product van Keyware in hun portefeuille zitten, maar beseffen dat meestal zelf niet.

Keyware Technologies, dat in 1996 werd opgericht door Francis Declercq, was oorspronkelijk vooral actief in biometrische technieken -- de identificatie van mensen op basis van unieke lichaamskenmerken. Het bedrijf ontwikkelde echter ook een activiteit in chipkaarten, waarvoor het zowel software als lees- en betaalterminals ontwikkelde.

De bekendste toepassing, goed voor een van de belangrijkste contracten die het bedrijf ooit kreeg, zijn de SIS-kaarten die de sociale-zekerheidsgegevens bevatten van alle Belgen. Maar Keyware ontwikkelde onder meer ook de getrouwheidskaarten van Delhaize en de Gezinsbond, en software voor de betaalterminals van Bancontact-uitbater Banksys.

Er is weinig risico dat de kaarten in uw portefeuille waardeloos worden indien het bedrijf failliet wordt verklaard. Om te beginnen staat Keyware niet in voor het dagelijkse beheer van de kaarten. Bovendien gaat het om waardevolle technologie die -- zeker de jongste maanden -- zijn winstpotentieel bewezen heeft. Er zouden dus bijna zeker overnemers opdagen die deze activiteit kunnen verderzetten.