BRUSSEL (belga) -- De kleinhandelaars in ons land lijken niet gehaast om hun terminals voor elektronische betalingen snel naar euro om te zetten. Uit een rondvraag van Banksys blijkt dat slechts één op de vijf van de kleinhandelaars van plan is de omschakeling te doen voor 1 januari 2002.

Om de handelaars bewust te maken van de voordelen van een tijdige activering van de betaalterminals, lanceert Banksys, de organisatie achter Bancontact/Mister Cash, een sensibiliseringscampagne.

Vanaf eind oktober is 99 procent van de terminals 'eurocompatibel', zegt Banksys. 65.000 Proton-automaten werden eind juli al aangepast. Ongeveer 1.200 Bancontact-Mister Cash-biljettenautomaten zullen op 31 december in orde zijn. De kosten van de omzettingsoperatie bedragen 32 miljoen euro (1,29 miljard frank).

,,De activering in euro is vanaf nu volledig in handen van de handelaars zelf. Maar momenteel is slechts 5 procent van de Banksys-systemen euro-actief'', zegt Franciska Decuypere, ondervoorzitster van Banksys. Euro-activeren wil zeggen dat de handelaar zelf de munteenheid op de terminal in euro zet via het menu van zijn toestel.

Om de stap te zetten bezorgt Banksys al zijn klanten een euro-activeringskit. Die bevat een informatiedossier, een fiche met de opeenvolgende stappen voor activering en promotiemateriaal. Aan de actie is ook een wedstrijd verbonden: de eerste 600 winkels die de stap naar de euro maken, worden beloond.