BRUSSEL -- De Europese Commissie heeft gisteren, zoals verwacht, het overbruggingskrediet van 125 miljoen euro (5 miljard frank) van de Belgische regering voor Sabena toegelaten. De noodmaatregel stelt de nationale luchtvaartmaatschappij in staat te blijven vliegen tot eind november.

De Europese Commissie had weinig moeilijkheden om het krediet te tolereren. Het is een noodmaatregel, beperkt in de tijd, terugbetaalbaar tegen marktvoorwaarden en gelinkt aan een fundamenteel herstructureringsplan. De 5 miljard frank dient alleen om de continuïteit van de Sabena-activiteiten nog even te verzekeren. Wat de Commissie zal antwoorden op de formele klachten van Ryanair, Lufthansa, SAS en Austrian Airlines tegen het krediet, is nog niet beslist.

Voor de herstructurering van Sabena, de verkoop van filialen en het oprichten van een nieuw Belgisch luchtvaartbedrijf moet Sabena op zoek naar geld van privé-investeerders.

Gisteren heeft Sabena ook in de VS een voorlopig gerechtelijk akkoord verkregen om zich te beschermen tegen schuldeisers. De maatregel geldt tot een hoorzitting op 4 december. Dan vraagt Sabena een verlenging aan, als het gerechtelijk akkoord in België na 30 november doorloopt.

De Europese zegen voor het overbruggingskrediet was een voorwaarde van Anne Spiritus-Dassesse, de voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, om een voorlopig gerechtelijk akkoord toe te kennen aan Sabena tot 30 november. De volgende afspraak is echter al op 15 november. Ten laatste dan moeten de schuldeisers beslissen of ze instemmen met het ultieme reddingsplan van gedelegeerd bestuurder Christoph Müller.

Zolang zal het wachten niet duren. Vooral de regering wil haast maken met de oprichting van een opvolger voor het veroordeelde Sabena. Premier Guy Verhofstadt wou absoluut deze week uitpakken met het project van een kleine, Belgische luchtvaartmaatschappij.

Voor het personeel is de spanning inmiddels bijna ondraaglijk. Hoeveel duizenden Sabéniens zullen op straat staan? Voor gedelegeerd bestuurder Christoph Müller van Sabena zijn de korte deadlines mogelijk onoverkomelijke barrières om geld te vinden, zowel voor de nieuwe maatschappij als voor de verkoop van filialen.